Yargıtay Başsavcılığı, Özgür Gündem Nöbetçi GYY Davası’nda 4 gazeteciye verilen cezanın bozulmasını istedi

Yargıtay Başsavcılığı, Özgür Gündem Nöbetçi GYY Davası’nda 4 gazeteciye verilen cezanın bozulmasını istedi
4 gazeteciye verilen cezaların bozulmasını isteyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Hüseyin Aykol, Celalettin Can ve Dilşah Kocakaya’ya verilen cezaların ise onanmasını talep etti.

Özgür Gündem Gazetesi’yle dayanışmak için başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” davasında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 4 gazeteciye verilen cezaların bozulmasını istedi. Başsavcılık, gerekçe olarak “bir günlük genel yayın yönetmeliğinin sembolik bir anlam taşıdığını” belirtti. 3 gazeteciye verilen cezalara ise onama istedi.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak için “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılan ve bu sebeple yargılanarak “örgüt propagandası” iddiasıyla toplamda 11 yıl hapis cezasına çarptırılan yedi gazetecinin temyiz başvurusuna Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 11 Şubat 2022 tarihinde Yargıtay 3. Ceza Dairesine tebliğname sundu.

MLSA’dan Deniz Tekin’in haberine göre, bir günlük genel yayın yönetmeliğinin “sembolik bir anlam taşıdığını” belirten Yargıtay Cumhuriyet Savcısı; Celal Başlangıç, Fehim Işık, Öncü Akgül ve Ertuğrul Mavioğlu’na verilen cezaların bozulmasını talep etti.

"Sembolik anlam taşıyor"

Savcı, bozma isteminde gazetecilerin bu süre zarfında editoryal müdahale bulunduklarına dair somut delil bulunmadığının altını çizdi.

Savcı, bozma talebinin gerekçesini şöyle açıkladı: “Sanıkların mesleklerinin gazetecilik olduğu, kendi aralarında düzenledikleri kampanya kapsamında kapatılan Özgür Gündem gazetesinde, sanık Ertuğrul Mavioğlu’nun 10/05/2016, sanık M.Fehim Işık’ın 15/05/2016, sanık M.Celal Başlangıç’ın 12/05/2016 ve sanık Öncü Akgül’ün 23/05/2016 günü Genel Yayın Yönetmeni olarak görev yaptıkları; bir gazetenin genel yayın yönetmeninin yapması gereken görevleri ve yetkileri düşünüldüğünde, bir günlük genel yayın yönetmeliğinin sembolik bir anlam taşıdığı, kısa süren bu görev süresi içerisinde sanıkların terör örgütünün propagandası kastıyla hareket ettiklerine, gazete içeriğine etki ettiklerine veya gazeteye katkı verdiklerine dair somut kanıtlar elde edilmediğinden yazılı şekilde mahkûmiyetlerine hükmedilmesi hukuka aykırı görüldüğünden, sanıklar savunmanlarının temyiz istemlerinin kabulüyle, temyiz edilen hükümlerin CMK’nın 302.maddesi uyarınca bozulması talep ve dosyaya tebliğ olunur.”

3 gazeteciye verilen cezalara onama istedi

Savcı; Hüseyin Aykol, Celalettin Can ve Dilşah Kocakaya’ya verilen hapis cezalarının ise onanmasını talep etti. Savcı, üç gazeteciye verilen hapis cezalarının yasaya uygun olduğunu savundu.

9 gazeteci ve yazara toplamda 11 yıl 3 ay hapis cezası

Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına katıldıkları gerekçesiyle DİSK Basın-İş Sendikası Genel Başkanı Faruk Eren, Evrensel gazetesi yazarı İhsan Çaralan, Özgür Gündem Gazetesi Eş Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol, gazeteciler Celalettin Can, Dilşah Kocakaya, Ömer Ağın, Mehmet Şirin Taşdemir, Veysel Kemer, Yüksel Oğuz, Celal Başlangıç, Fehim Işık, Öncü Akgül ve Ertuğrul Mavioğlu hakkında “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla 2017’de iddianame hazırlanmıştı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada karar, 3 Nisan 2019 tarihinde açıklandı.

Mahkeme; Ertuğrul Mavioğlu, Fehim Işık, Faruk Eren, Celal Başlangıç, İhsan Çaralan, Öncü Akgül, Dilşah Kocakaya ve Celalettin Can’ı “terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı. Eren ve Çaralan hakkındaki hükmün açıklanması geriye bırakıldı.

Mahkeme, “suçu ve suçluyu övmek” ile “suç işlemeye tahrik” suçlamalarından beraatine karar verdiği Hüseyin Aykol’u ise 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırdı.

Ömer Ağın, Veysel Kemer, Mehmet Şirin Taşdemir ve Yüksel Oğuz ise beraat etti.

Gazeteci ve yazarlara verilen cezalar, istinaf mahkemesince de onanmıştı.

Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği davaları

16 Ağustos 2016 tarihinde KHK ile kapatılan Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma amacıyla başlatılan bir günlük “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyası, 3 Mayıs 2016’da başladı ve 7 Ağustos 2016’da sona erdi.

Kampanyaya katılan 56 nöbetçi yayın yönetmeninden 49’u hakkında “terör örgütü propagandası yapmak”, “ terör örgütlerinin bildiri veya açıklamalarını basmak veya yayınlamak” suçlamasıyla soruşturma açıldı. 11 soruşturma takipsizlikle sonuçlanırken, 38 soruşturma dosyası davaya dönüştü.

Açılan davalarda yedi gazeteci ve yazar beraat ederken, 27 kişiye toplam 24 yıl 5 ay 15 gün hapis ve 67 bin TL para cezası verildi. Dört kişi ise beraat etti.

Kampanya nedeniyle 10 gün hapis yatan ve haklarında verilen beraat kararının bozulması üzerine yeniden yargılanan Şebnem Korur Fincancı, Ahmet Nesin ve Erol Önderoğlu’nun davası ise halen devam ediyor.

Bir nöbetçi yayın yönetmeni hakkında açılan dava ise soruşturma süresinin zaman aşımına uğraması nedeniyle düştü. (Kısa Dalga)

Gündem