Yargıtay Başsavcılığından ‘iyi çocuklar’ın beraatına bozma istemi

Yargıtay Başsavcılığından ‘iyi çocuklar’ın beraatına bozma istemi
Yargıtay Başsavcılığı, Umut Kitabevi davasında yargılanıp beraat eden astsubaylar ve uzman çavuş hakkındaki bu kararın bozulmasını talep etti.

Yargıtay Başsavcılığı, 2005 yılında Şemdinli’de Umut Kitabevi’ne yönelik saldırıdan sorumlu tutularak yargılanıp, haklarında beraat kararı verilen iki astsubay ve bir uzman çavuş hakkındaki bu kararın bozulmasını istedi.

Şemdinli’de 2005 yılında Umut Kitabevi’ne bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıyı Astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile Uzman Çavuş Veysel Ateş’in düzenlediği iddia edildi. Daha sonra siyasi tartışmalara da neden olan olaydan sonra dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt’ın sanıklardan Ali Kaya için söylediği “Tanırım iyi çocuktur” sözü tarihe geçti.

Sanıklar hakkında, uzun süren yargılama sonunda son olarak Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde beraat kararı verildi. Bu karar olayın mağdurları tarafından temyiz edildi.

Birgün Gazetesi’nden Kayhan Ayhan’ın haberine göre, beraat kararına Yargıtay Başsavcılığı bozma isteminde bulundu. Avukat Çiftçi, "tutuklama kararı verilmesi kamuoyunun vicdanını rahatlatacaktır" dedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı temyiz başvurusu üzerine dosyaya ilişkin tebliğnamesini Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanlığına sundu. Tebliğnamede, beraat kararının hatalı olduğu vurgulandı.

Haberde, Van Barosundan Av. Hamza Çiftçi’nin tebliğnameye ilişkin değerlendirmelerine yer verildi. Buna göre; Avukat Çiftçi, "Tebliğnamede, mahkemenin işin esasına girmemesi gerektiğini, yargılanmanın yenilenmesi şartlarının oluşmadığını ve beraat kararının hatalı olduğunu açıkça ifade etmiştir. Tebliğnameyi önemli ve kıymetli bulduyoruz. Tebliğname, siyaseten verilmiş beraat kararına, hukuken verilmiş tokat gibi bir cevap olmuştur" dedi.

"Yargıtay’ın da en kısa sürede tebliğname ve temyiz dilekçemizde belirtmiş olduğumuz hususlar doğrultusunda bozma kararı vermesini bekliyoruz" diyen Çiftçi, "Zira bombalamadan ve öldürmeden sorumlu sanıklar şu anda serbestçe gezmektedirler. Mahkemenin ivedi bir şekilde dosyayı karara bağlaması ve yerel mahkemece sanıklar hakkında yeniden tutuklama kararı verilmesi kamuoyunun vicdanını bir nebze rahatlatacaktır" ifadelerini kullandı.

Gündem