Yargıtay Hakimi'nin kitabında cinsiyetçi ifadeler: "Kadınlığını kullanarak erkek memurları etkilemeye çalışıyorlar"

Yargıtay Hakimi'nin kitabında cinsiyetçi ifadeler: "Kadınlığını kullanarak erkek memurları etkilemeye çalışıyorlar"
Yargıtay Tetkik Hakimi Dr. Asım Kaya “Cumhuriyet Savcısının Etkin Soruşturma Yapma Görevi” adlı kitabında kadınların ifadesinin nasıl alınacağına yönelik tespitler yaptı. Kaya'ya göre, kadınlar “erkek memurları etkilemeye çalışıyor ve bunu da kadınlığın etkileme gücünü kullanarak" yapıyorlar.

Yargıtay Tetkik Hakimi Dr. Asım Kaya'nın yazdığı “Cumhuriyet Savcısının Etkin Soruşturma Yapma Görevi” kitabında kadınların ifadelerinin nasıl alınması gerektiğine yönelik aşağılayıcı ifadelere rastlandı. Kaya'ya göre, kadınlar “erkek memurları etkilemeye çalışıyor ve  bunu da kadınlığın etkileme gücünü kullanarak" yapıyorlar. 

Ankaragazetecisi haber sitesinden Alican Uludağ'ın haberine göre, Türkiye Adalet Akademisi’nde hakim adaylarına ders verdiği belirtilen Yargıtay Tetkik Hakimi Asım Kaya, Eylül 2020 tarihinde “Cumhuriyet Savcısının Etkin Soruşturma Yapma Görevi” adlı 351 sayfalık bir kitap çıkardı. Seçkin yayınlarından çıkan kitapta, soruşturma konusu üzerinde duruldu. Kitabın “Etkin Soruşturmanın Hukuka Aykırı Delillerle İlişkisi, Etkin Soruşturmaya İlişkin Yargı…” başlıklı 3. Bölümünün 259. Sayfasında, kadınları aşağılayan şu ifadeler yer aldı:

“Kadınların ifadesinin alınmasında bazı hususlara dikkat edilmesi önerilmektedir. Birincisi, kadınların erkek memurları etkilemeye çalışmalarıdır. Bunu kadınlığın etkileme gücünü kullanarak yaptıkları belirtilir. İkincisi kadınların saflığı oynamalarıdır. Üçüncüsü, kadınlardaki kötü hafıza özelliğinin kötüye kullanılmasıdır. Dördüncüsü olarak da ağlama, bayılma ve fenalaşma hallerinin kullanılmasıdır. Gerçek bir bayılmanın, kesin işareti olarak aniden ve göze çarpan sararmalar olduğu ifade edilir. Kadın şüphelinin ifadesi alınırken gerekli olmasa da tutanağı tutmak için kadın bir memurun görevlendirilmesi önerilmektedir. Bunun nedeni ise, daha sonra ifade alınanın hukuka aykırı davranışlar yaptığı iddiasında bulunulmasının önüne geçilmek istenmesidir.”

Gündem