Yargıtay'dan Cumhuriyet gazetesi davası kararı: Mahkumiyet kararlarını usulden bozdu

Yargıtay'dan Cumhuriyet gazetesi davası kararı: Mahkumiyet kararlarını usulden bozdu
Cumhuriyet gazetesinin eski yazar ve yöneticilerinin yargılandığı davada Yargıtay Ceza Genel Kurulu mahkumiyet kararlarını usulden bozdu.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, eski Cumhuriyet Gazetesi yazar ve çalışanlarının yargılandığı davada verilen mahkumiyet kararlarına ilişkin hükmü usulden bozdu. Dosya bir kez daha yerel mahkemeye gidecek.

İSTİNAF MAHKEMESİ CEZALARI ONAMIŞTI

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhuriyet gazetesi yazar ve çalışanlarının yargılandığı davada, terör örgütüne yardım suçundan Orhan Erinç hakkında 6 yıl 3 ay, Murat Sabuncu hakkında 7 yıl 6 ay, Kadri Gürsel hakkında 2 yıl 6 ay, Güray Öz hakkında 3 yıl 9 ay, Musa Kart hakkında 3 yıl 9 ay, Aydın Engin hakkında 7 yıl 6 ay, Hikmet Çetinkaya hakkında 6 yıl 3 ay, Ahmet Şık hakkında 7 yıl 6 ay, Mustafa Kemal Güngör, Hakan Kara, Önder Çelik hakkında 3'er yıl 9'ar ay, Ahmet Kemal Aydoğdu hakkında 10 yıl, Emre İper hakkında 3 yıl 1 ay 15 gün, Bülent Utku hakkında ise "terör örgütüne yardım ve propaganda" suçlarından 4 yıl 6 ay hapis cezası vermiş, istinaf mahkemesi de bu cezaları onamıştı.

YARGITAY KARARI BOZDU

T24'ten Asuman Aranca'nin haberine göre, Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Eylül 2019’da Akın Atalay, Orhan Erinç, Murat Sabuncu, Aydın Engin, Hikmet Çetinkaya ve Ahmet Şık hakkındaki "terör örgütüne yardım" suçundan verilen mahkûmiyet kararlarını bozmuş, Şık dışındaki sanıklar için beraat talebinde bulunmuştu. Daire, Şık hakkında ise örgüt propagandası suçundan yargılama kararı vermişti. Ancak bozma üzerine yeniden yargılama yapan İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, Kadri Gürsel'in beraatına karar verirken, diğer sanıklar yönünden bozma kararına direnmişti.

Yerel mahkemenin direnme kararı sonrası Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan tebliğnamede, Ahmet Şık’a örgüte yardımdan verilen 7 yıl 6 ay hapis cezasının bozularak, Şık’ın “terör örgütü öven açıklamaları basma ve yayma”, “terör örgütü propagandası yapma” ile “devletin kurum ve organlarını alenen aşağılama” suçlarından cezalandırılması talep edilmiş, diğer sanıklar hakkında ise beraat kararı verilmesi istenmişti. Tebliğnamede, Kadri Gürsel hakkında verilen beraat kararının ise onanması talep edilmişti.

Davayı bir kez daha inceleyen Yargıtay 16. Ceza Dairesi de, ilk kararında direnince dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu önüne gelmişti. Kurul, bugünkü toplantısında dosyayı gündeme aldı. Yapılan toplantı sonucunda CGK, dosyanın usulden bozulmasına hükmetti. Bozma kararı uyarınca dosya bir kez daha yerel mahkemeye gidecek ve yargılama yenilenecek.

Gündem