Yat limanında birinci derece arkeolojik sit alanı tesciline rağmen kapasite artışı

Yat limanında birinci derece arkeolojik sit alanı tesciline rağmen kapasite artışı
Yat limanını genişletmek amacıyla dün çalışmalara başlanmasına yurttaşlar "Mahkeme süreci devam ederken geçmişte davacısı olduğu bir projeye belediyenin ruhsat vermiş olması da ayrıca canımızı acıttı" diyerek tepki gösterdi.

MUÇEV Turizm Ticaret Anonim Şirketi’nin Karacasöğüt Koyu’nu kapsayan projesine 29 Mayıs’ta “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu” kararı verildi.

Bölge Haziran ayında birinci derece arkeolojik sit alanı olarak tescilledi

Cumhuriyet'ten Şeyda Öztürk'ün haberine göre bölgede arkeolojik kalıntıların bulunmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı, 15 Haziran’da bölgenin birinci derece arkeolojik sit alanı olmasını tescilledi. Buna karşın MUÇEV bölgede çalışmalara başlamak için yine de adım attı.

Şirketin taşeronları dün bölgeye iş makinelerini götürdü. Marmaris Kent Konseyi ve bölgede yaşayanlar duruma karşı çıkmak için alanda toplandı.

'Canımızı acıttı'

Marmaris Kent Konseyi’nden yapılan açıklamada, “Şirket Marmaris Belediyesi’nin 28 Ağustos’ta verdiği ruhsatı göstererek ‘Benim ruhsatım var. Arkeolojik alanı dikkate alan yeni bir proje çizdirerek bu ruhsatı aldıklarını’ ifade ediyor. Mahkeme süreci devam ederken geçmişte davacısı olduğu bir projeye belediyenin ruhsat vermiş olması da ayrıca canımızı acıttı” denildi.

'Yeni proje için de ÇED süreci işletmek gerekir'

Mevzuata göre, projede değişiklik yapılması durumunda verilen “ÇED olumlu” kararının geçersiz hale gelmesi gerektiğinin belirtildiği açıklamada, “Yeni proje için de ÇED süreci işletmek gerekir. Ayrıca şirketin aldığı büyütme onayı için dava açmıştık. Dava devam ederken koy içerisinde yer alan tarihi eserler nedeniyle Anıtlar Kurulu proje alanının bir bölümünü de kapsayacak şekilde koyu 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil etti” ifadelerine yer verildi.

Gündem