Yeni avans faizine dikkat çeken yorum: 'Hatalı faiz politikası servet transferi anlamında da geliyor'

Yeni avans faizine dikkat çeken yorum: 'Hatalı faiz politikası servet transferi anlamında da geliyor'
Yeni belirlenen yüzde 16,75 avans faizine ilişkin Av.Kemal Vuraldoğan Kısa Dalga'ya çarpıcı bir değerlendirmede bulundu. Vuraldoğan hatalı faiz oranı nedeniyle kimsenin borcunu ödemediğini, uzun yıllara yayılan davalar nedeniyle borçlunun borcunun pula dönüştüğünün altını çizdi. Vuraldoğan aynı zamanda bunun bir servet transferi anlamına da geldiğini belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranları ve avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranlarıyla ilgili değişikliğe gitti.

Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yıllık yüzde 15,75 olarak belirlendi. Avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık yüzde 16,75 olarak tespit edildi.

Daha önce reeskont işlemlerinde uygulanan iskonto oranı yüzde 9,75; avans işlemlerinde uygulanan oran ise yüzde 10,75 seviyesindeydi.

Bu yeni faiz oranını Av.Kemal Vuraldoğan Kısa Dalga'ya değerlendirdi.

O parayla hammadde, döviz alacak

Vuraldoğan "Merkez Bankası uzun yıllardır avans faizini, gerçek enflasyondan düşük belirliyor. Merkez Bankası'nın avans faizini, gerçek enflasyondan düşük belirlemesi sanayiciler arasındaki davalarda itibar derdi olmayan ya da finansman sorunu yaşayan kişilerin davayı uzatmasına yol açıyor. Çünkü borçlu borcunu ödemek yerine, davayı uzattığında yıllık, temmuzdan itibaren yüzde 16,75 faiz ödeyecek, geçen yıl 8,75 faiz ödüyordu. O parayla gidip hammadde aldığında, o paraya gidip döviz aldığında, o parayı mevduatta bile değerlendirdiğinde daha fazla para kazanacak" açıklamasında bulundu.

Merkez Bankası'nın hatalı faiz politikası aynı zamanda adliyelerin iş yükünü arttıran bir sonuç da doğurduğunu vurgulayan Vuraldoğan "Zaman içinde borcu gittikçe azalacak, borcu hatalı faiz politikası nedeniyle pula dönecek birisi neden borcunu ödesin ki. Davayı uzatabilir, uzatabildiği kadar ki, bu uzatma bu günümüzde 5-6 yılı çok rahat bulur. Bazen 10 yıla bile uzayabiliyor" diye konuştu.

Servet transferi...

"Dolayısıyla 6 yıl önce borcunu ödese alacaklı 100 birim mal alabilecekken, bugün borcunu ödediğinde alcaklı ancak 15-20 birim mal alabiliyor" diyen Vuraldoğan Hatalı faiz politikası, ticari uyuşmazlıklarda, davalarda, icralarda aslında servet transferi anlamında da geliyor. Alcaklının hakkı, alacaklının parası devlet tarafında borçluya hediye ediliyor. Ve bu da dava sayısının artmasına, uyuşmazlık sayısının artmasına, insanların sözünü tutmamasına, borcunu ödememesine yol açıyor" şeklinde açıklamada bulundu. (Kısa Dalga)

Gündem