'Yeni Avrupa' Türkiye'yi nasıl etkileyecek?
Kısa Dalga - Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin ilk sonuçları açıklanmaya başladı. Almanya'da aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif Partisi'nin (AfD) ikinci sıraya yerleşmesi dikkati çekti. Avusturya'da aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ilk sıraya yerleşti. Fransa'da AP seçimlerinde partilerin dağılımına bakıldığında aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) Partisi yüzde 31,5 oyla açık farkla ilk sıraya yerleşti.
Aşırı sağ seçimden birinci çıktı, Paris protesto etti
Türkiye'ye etkisi
Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği’nin yasama organı AP’ye seçilecek olan 720 milletvekili, AB'de yaşayan yaklaşık 450 milyon kişinin geleceğinde 5 yıllık dönem için söz sahibi olacak.
Dünya gazetesi yazarı Fikret Aydemir, Avrupa'da bazı ülkelerde oy kullanma yaşı 16’ya indirildiğini hatırlatarak " Gençlerin aşırı sağa veya aşırı sola yanaştığı; özellikle göçmen ve İslam karşıtı partilerin oylarının çığ gibi büyüdüğü öne sürüldü. İşte bu yüzden de AP’nin “Yeni bir Avrupa”nın yüzü olmasından korkuluyor" dedi.
Aydemir özetle şunları yazdı: "AP’nin aşırı sağa kayması durumunda, sosyal devlet ve sosyal haklar aleyhine çeşitli kanunların çıkartılmasından korkuluyor. AP’nin aşırı uçlara kayması durumunda “Türkiye'nin AB üyeliği” çalışmaları da suya düşebilir. Çünkü AP, Türkiye ile müzakerelerin durdurulması üzerine bir karar çıkarabilir." (Dış Haberler)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.