Yeni 'et krizi' kapıda: Kıymanın kilosu 500 lirayı bulabilir

Yeni 'et krizi' kapıda: Kıymanın kilosu 500 lirayı bulabilir
Kırmızı et fiyatlarında yükseliş devam ederken, kıymanın kilosunun yaz aylarında 500 lirayı bulabileceği kaydedildi.

Et fiyatları yeni yıldan itibaren yükselişe geçerken, sadece iki aydaki artış yüzde 50'i buldu. Sektör temsilcileri, fiyatlara karşı önlem alınmasını istemişti.

Cumhuriyet’ten Şehriban Kılıç’a konuşan TÜSEDAD Başkanı Solakoğlu, turizm sezonunun başlamasıyla et ve süt fiyatlarında çok büyük artış yaşanacağını söyledi.

Solakoğlu, “Bu sektör artık büyük bir çıkmaza girdi. Yeni gelecek hükümet kucağında saatli bomba bulacak” ifadesini kullandı.

TÜSEDAD başkanı, son kalan damızlıkların kesildiğini, bunun da yeni bir et krizini tetikleyeceğini belirterek "Bunun telafisi de mümkün değil" dedi.

Solakoğlu, şöyle devam etti: "Şu anda kıymanın kilosu 360 - 380 liralarda. Bu en geç haziran temmuz ayı içinde 450 - 480 lirayı görecek ilk aşamada. Kolay kolay da düşmeyecektir."

TÜSEDAD başkanı "Öyleyse et sofralardan tamamen çıkacak mı?" sorusuna "Tam da bunu söylüyorum. Sütün fiyatını artırmadığınız zaman yurtdışından hayvana talebi artırıyorsunuz. Bizim besi hayvanı değil damızlık ithalatı yapmamız lazım. Damızlık hayvan ithalatıyla 20 ay sonra et krizi de süt krizi de çözüme kavuşabilir. Devletin yapacağı bir sübvansiyonla fiyatlar sabitlenebilir. Sütte tekrar bir kriz olmaması için devlet destek olmalı" diye yanıt verdi. (Kısa Dalga)

Gündem