“Yeni lise modeli, uzaktan eğitimle yaşama geçirilecek, üniversiteye giriş sistemi değişecek”

“Yeni lise modeli, uzaktan eğitimle yaşama geçirilecek, üniversiteye giriş sistemi değişecek”
Eğitim Yazarı Pervin Kaplan, Milli Eğitim Bakanı’nın uzaktan eğitimin kalıcı olacağı yönündeki açıklamalarını yeni lise modelinin yaşama geçirilecek olmasının işareti olarak yorumladı. Kaplan, “Yeni lise modelinin kapısını salgın açacak” dedi.





Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un "Salgın bitse de uzaktan eğitim artık kalıcı olacak. EBA altyapımızı güçlendirdik" yönündeki açıklamasının altından “yeni lise modeli” çıktı. Eğitim Yazarı Pervin Kaplan, Milli Eğitim Bakanı’nın uzaktan eğitimin kalıcı olacağı yönündeki açıklamalarının yeni lise modelinin yaşama geçirilecek olmasının işareti olarak yorumladı. Kaplan, “Yeni lise modelinin kapısını salgın açacak” dedi.

Kaplan, pervinkaplan.com’da yaptığı analizde, “Uzaktan eğitimle sertifika alınmasının da ağırlıklı olarak içinde yer aldığı bu yeni lise sistemi gelirse üniversite sınavı da değişecek” değerlendirmesini yaptı.

Kaplan’ın yazısı şöyle:

2020-2021 yılında başlayacağı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından geçtiğimiz 18 Mayıs 2019 tarihinde “Lisede ne yaptık?” başlığıyla duyurulan “ortaöğretim tasarımı”nın yolunu anlaşılan koronavirüs salgını açacak. 2023 Eğitim Vizyonu belgesinde de yer alan ve yaşama geçirileceği ilk duyurulduğunda tepkilere neden olan bu sistem önümüzdeki yıl tekrar gündeme gelecek. Çünkü salgın döneminde başlayan “uzaktan eğitime” alışılması ve kalıcılığının da planlanması bu yeni lise modelinin altyapısını oluşturacak. Zaten Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da lise tasarımını açıkladıklarında “o dönem uzaktan eğitimin zihinlere yerleşmediğini” ancak bugün bu kavramın “zihinlerde oturduğunu” vurguluyor.

Salgın sayesinde başlayacak

Onaylı kurumlardan sertifikalı alınan seçmeli dersleri, azaltılan ders saatleri ve dolayısıyla da “yeni üniversite sınavı”nı da getirecek olan “yeni lise modeli”nin salgın sayesinde başlayan uzaktan eğitim sayesinde yaşama geçirileceği anlaşılıyor.  

İki yıl önce gündeme gelen bu yeni modele göre ders saatleri azalacak. 9. sınıfta ortak ders sayısı 15-16’dan 8’e, 10 sınıfta 15-16’dan 10’a, 11’nci sınıfta 12-15’ten 10’a, 12’nci sınıfta 12-15’ten 7’ye düşecek. 12’nci sınıf üniversiteye hazırlık sınıfı olarak kurgulanacak.

Üniversite sınavı değişecek

Seçmeli derslerin artacağı ve okul dışı sertifikaların da geçerli olacağı bu yeni modele göre üniversite sınavı da değişecek. Üniversite sınavını değiştirecek bu model açıklandığında YÖK’ün tepkisini çekerek, “Üniversite sınavı değişmeyecek” açıklamasına neden olmuştu.

Geçtiğimiz yıl Antalya’da düzenlenen Türkiye Özel Okullar Derneği’nin geleneksel sempozyumunda Bakan Selçuk, biz gazetecilerin yeni lise modeliyle ilgili sorularını yanıtlarken pilot olarak 2020-2021 öğretim yılında uygulanacağını duyurmuştu.

Araya salgın girdi

Ancak eğitim sistemini baştan sona değiştirecek bu yeni lise tasarımı koronavirüs salgınıyla birlikte eğitime ara verilmesi, ardından uzaktan eğitimin başlamasıyla birlikte geçici süre rafa kaldırılmış oldu.

Raftan tekrar iniyor

Görünen o ki; bu yeni sistem raftan indiriliyor. Yaşama geçmesinin ise pandemi koşullarında başlayan uzaktan eğitim sayesinde olacağı anlaşılıyor. Çünkü Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Dünya Bankası ile birlikte “seç, beğen, izle” formatında yeni bir dijital platform kurulduğunu açıklarken satır aralarında da yeni lise modelinin de başlayacağı mesajını veriyor.

Liselerde ders saatlerinin azaltılmasını planladıklarını tekrarlayan, bu derslerden arta kalan zamanları da öğrencilerin sertifikalandırılmış dersler alabileceğini söyleyen Selçuk, bazı derslerin uzaktan verilmesi için de gereken mevzuat değişikliği üzerinden çalıştıklarını dile getiriyor.

Talim ve Terbiye Kurulu’nun da uzaktan verilebilecek dersler konusunda çalışmalar yürüttüğünün altını çizen Selçuk, bu dersleri kredi olarak sayacaklarını söylüyor.

Kısaca “salgın bitse bile uzaktan eğitim sürecek” sözleri önümüzdeki dönemde yeni lise modelinin de tekrar gündeme geleceğini gösteriyor. Bakan Selçuk’un daha önce de söylediği gibi “Gençler artık yeni bir kural var ve siz bununla başlıyorsunuz” sözlerini önümüzdeki yıl liseye başlayacak öğrenciler duyacak gibi görünüyor.

Uzaktan eğitimle sertifika alınmasının da ağırlıklı olarak içinde yer aldığı bu yeni lise sistemi gelirse üniversite sınavı da değişecek.






Gündem