Yeni Şafak yazarından EYT itirazı

Yeni Şafak yazarından EYT itirazı
Yeni Şafak yazarı Ünlü, "SGK açıkları her geçen gün arttığı için bu harcamaların büyük bir bölümü halen vergilerle karşılanmaktadır. EYT ile bu yüke daha büyük bir yük eklenmemelidir" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinin bu hafta içinde bitirileceğini söylemişti. İktidar partisi çalışmalarında sona gelirken, Yeni Şafak'ta dikkati çeken bir yazıya yer verildi.

Ahmet Ünlü, 'EYT konusunda geçmişin acı tecrübesinden ders alınmalıdır' başlıklı yazısında "EYT'lilerin kazanılmış hakları yoktu ki zayi olsun" dedi.

Yazısında "EYT’liler olarak kendini tanımlayan “Emeklilikte Yaşa Takılanlar” her platformda seslerini duyurduğu ve baskı grubu haline geldiği için amaçlarına ulaşmalarına çok az bir süre kaldı. Sırtında yumurta küfesi olmayan bizim gibi birkaç kişi dışında EYT’lileri kimse karşısına almak istemiyor" diyen Ünlü, geçmişten günümüzü düzenlemenin gelişini aktardı.

"Özellikle de muhalefet partilerinin hiçbir aktüeryal hesaba dayanmayan açıklamaları da eklenince hükümet adım atmak zorunda kaldı. Ancak, zaman ilerledikçe ve hesaplamalar netlik kazandıkça konunun vahameti daha iyi anlaşılıyor" diyen Ünlü, şöyle devam etti:

"01.08.1999 tarihinde ilk defa 18 yaşında sigortalı olan kişi EYT’liler için düzenleme yapılmaz ise bunlar 58 yaşında emekli olacakken düzenleme ile hemen emekli olabilecektir. Yani düzenleme yapıldığında 25 yılını 2024 tarihinde tamamlayacak ve 43 yaşında emekli olacaktır. Bu da 15 yıl erken emekli olunacak demektir.

Ancak, 01.09.1999 ilk defa sigortalı olan erkek sigortalı düzenleme yapılır ise 43 yaşında, ilk defa 01.10.1999 tarihinde sigortalı olan aynı kişi 60 yaşında emekli olacak. Bu gruba giren sigortalı sayısı da oldukça yüksektir. Özetle EYT’liler, yapılan düzenleme ile bitmez aksine başka mağdurlar ortaya çıkacağı için sürekli olarak çoğalırlar.

Birilerinin saçma sapan söylemlerle şuna kaynak bulunuyor da EYT’liler için neden kaynak bulunamıyor söylemleri hiçbir değer taşımayan hamasi söylemlerdir. Emekli maaşı sosyal yardım değildir ve vatandaşın vergileriyle karşılanmamalıdır.

EYT, 84,6 milyon vatandaşı doğrudan ilgilendiren bir konudur ve düzenleme yaş şartı olmadan çıkarsa yıllar sürecek bir sıkıntı kaynağı olacaktır. Bu nedenle mutlaka vatandaşa sorulmak zorundadır. Eğer popülist politikalardan uzaklaşmaz ve sosyal güvenlik sistemindeki aktüeryal dengeleri bozarsak ülke geleceğine en büyük kötülüğü yapmış oluruz. Yani emeklilik sistemi siyasi söylemlere alet edilmemelidir. Bu bağlamda dünyadaki gelişmiş ülkeler, sendikaların dirençlerine rağmen emeklilikteki asgari yaş hadlerini sürekli olarak arttırmaya çalışmaktadır.

Çünkü, iyileşen yaşam ve sağlık şartları ortalama yaşam beklentisini arttırmıştır. Bu durum ise sosyal güvenlik sistemlerinin en büyük harcama kalemlerini oluşturan sağlık harcamaları ile emekli aylıklarını karşılayamaz hale getirmektedir.

Ülkemizdeki sosyal güvenlik sisteminin açıklarındaki en büyük harcama kalemleri ise sağlık harcamaları ve emekli maaşlarıdır. SGK açıkları her geçen gün arttığı için bu harcamaların büyük bir bölümü halen vergilerle karşılanmaktadır. EYT ile bu yüke daha büyük bir yük eklenmemelidir."

Yazının tamamı

Ekonomi