Yeni Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: 'Üretimden tüketime planladığımız yapısal reformlarımızı hayata geçireceğiz'

Yeni Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: 'Üretimden tüketime planladığımız yapısal reformlarımızı hayata geçireceğiz'
Yeni Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Yol haritamız bellidir. Önümüzdeki dönemde üretimden tüketime her aşama için planladığımız yapısal reformlarımızı hayata geçireceğiz. Tarımsal girdi tedarikinde, dışa bağımlı olduğumuz alanlarda bu kısmı çok zorlayacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni kabinesinin üyelerini açıkladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve 17 bakandan 15’i değişti. Yeni kabine üyeleri için devir teslim törenleri düzenleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'na atanan İbhim Yumaklı, gödevi Vaiht Kirişci'den törenle devraldı.

Yumaklı, “Yol haritamız bellidir. Önümüzdeki dönemde üretimden tüketime her aşama için planladığımız yapısal reformlarımızı hayata geçireceğiz. Tarımsal girdi tedarikinde, dışa bağımlı olduğumuz alanlarda bu kısmı çok zorlayacağız. Yerlileştirme ve millileştirme adına adımlarımızı öncelik vereceğiz ve hızlandıracağız. Bu vesileyle Türkiye Yüzyılı ile tarımda üretimin yüzyılının ve üreticinin yüzyılının başladığının altını çizmek istiyorum” dedi.

'Bundan sonra bize düşen Sayın Bakanımızla başlatılmış olan projeleri hızlıca tamamlamak ve bunlara yenilerini eklemektir'

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı şöyle konuştu:

“Bu görevi şahsıma layık gören Cumhurbaşkanımıza saygılarımı arz ediyorum, şükranlarımı sunuyorum. Bugün kendisinden onurla ve gururla bayrağı devralacağım Sayın Bakanımla geçen 14 aylık süreçte hakikaten çok önemli bir süreç geçirdik. Kendisine bu konuda çok çok teşekkür ediyorum. Pek çok hayati projeyi de başlattık. Bundan sonra bize düşen Sayın Bakanımızla başlatılmış olan projeleri hızlıca tamamlamak ve bunlara yenilerini eklemektir. Sayın Bakanımın belirttiği şekilde küresel iklim değişikliğinden salgın hasatlıklara, savaşlardan çatışmalara kadar içinde bulunduğumuz dönem yeni normal olarak adlandırıldı. Bizler de bu döneme tarım ve orman perspektifinden baktığımızda hem tarımsal üretimde hem de girdilerin tedarikinde ezberlerin bozulduğunu gördük ve yaşadık."

'Yol haritamız bellidir'

Orman ve su varlığımızın korunmasıyla ilgili farklı ve yeni çalışmaların yapılmasının zorunlu olduğunu da gördük. Elbette ki bu yapısal bir dönüşüm için kaçınılmaz bir süreci getirdi bize. Bizler bu yapısal dönüşümü üretime gönül vermiş kadın ve genç çiftçilerimizle birlikte tamamlayacağız ama en önemlisi biz bu dönüşümü tarım ve orman ailesinin çok kıymetli fertleriyle birlikte başaracağız, en ufak bir tereddüttüm yok bu konuda. Yol haritamız bellidir. Önümüzdeki dönemde üretimden tüketime her aşama için planladığımız yapısal reformlarımızı hayata geçireceğiz. Tarımsal girdi tedarikinde, dışa bağımlı olduğumuz alanlarda bu kısmı çok zorlayacağız. Yerlileştirme ve millileştirme adına adımlarımızı öncelik vereceğiz ve hızlandıracağız. Bu vesileyle Türkiye Yüzyılı ile tarımda üretimin yüzyılının ve üreticinin yüzyılının başladığının altını çizmek istiyorum.

'Gıda güvenliğinin, gıda arz güvenliğinin sağlanmasını temel alıyoruz'

"Gıda güvenliğinin, gıda arz güvenliğinin sağlanmasını temel alıyoruz. Yeni dönemde gıda üretim sistemlerinin sürdürülebilir, risklere karşı dayanıklı ve güçlü bir yapıya kavuşması için her türlü tedbiri alırken tüketicinin de güvenilir gıdaya makul fiyatlar ile erişebilmesi konusuna yoğunlaşacağız. Bu nedenle önümüzdeki dönemde hâlihazırda mevcut tarım politikamızı, üreticilerimizin güçlendirilmesi ve tüketicilerimizin korunması prensibi çerçevesinde şekillendireceğimizin de altını çizmek istiyorum. Tarladan sofraya tüm süreçler bizim odak noktamızı oluşturacak. Yeni dönemde elbette ki göz ardı etmememiz gereken başka bir husus da verimlilik ve kalite olacak. Tarımı bizler, milli güvenliğin bir parçası olarak değerlendirdik. Stratejik bir alan olarak gördüğümüzü söyledik. Şu anda da zaten hem ülkemizin hem de dünyamızın gündeminde. Vizyonumuz ve politikalarımızı da bu bilinçle oluşturuyoruz. Bu vesileyle yeni dönemin ülkemiz milletimiz ve sektörümüz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.” (ANKA)

Gündem