Yeni Zelanda: Günde sadece 10 dolar harcayan turistleri istemiyoruz

Yeni Zelanda: Günde sadece 10 dolar harcayan turistleri istemiyoruz
Yeni Zelanda Turizm Bakanı Stuart Nash, Covid sonrası sınırların açılmasıyla izleyecekleri turizm stratejisini açıkladı: İki dakikada pişen noodle'lar yiyip ülkemizi günde 10 dolara nasıl gezebildiklerini Facebook'ta anlatanları hedef almayacağız.

Pandemi nedeniyle kapattığı sınırlarını geçtiğimiz hafta yeniden açan Yeni Zelanda'da, Turizm Bakanlığı'ndan tartışma yaratan bir açıklama geldi. Yeni Zelanda Turizm Bakanı Stuart Nash, "zengin turistleri hedef alacaklarını, günde sadece 10 dolar harcayan kişilere öncelik vermeyeceklerini" söyledi. Turizm uzmanı Prof. James Higham ise ülkeye özellikle kruvaziyer ile gelen 'varlıklı' turistlerin özellikle daha fazla para bırakmadıklarını, çevreye de daha fazla zarar verdiklerini belirterek Bakan Nash'e tepki gösterdi.

Bakan Nash, söz konusu açıklamasında yeni dönemdeki turizm planlarını anlatırken, pazar olarak "yüksek kalite" turistleri hedef alacaklarını ve "bundan utanmayacaklarını" söyledi. Nash, "Sırt çantalı turistlere de kapımız açık ama iki dakikada pişen noodle'lar yiyip ülkemizi günde 10 dolara nasıl gezebildiklerini Facebook'ta anlatanları hedef almayacağız" dedi.

Bakan Nash, 2020 yılında da çok zengin turistleri çekmeye çalışacaklarını, üst sınıf uçuşlardan bilet alıp pahalı restoranlarda yemek yiyen kişileri hedef alacaklarını söyleyince "elitist" olmakla suçlanmıştı.

'ZENGİN TURİSTLERİN KARBON AYAK İZİ ÇOK FAZLA'

Nash'in son açıklamaları da ülkede tartışma yarattı. Otago Üniversitesi'nde turizm uzmanı olarak ders veren Prof. James Higham, "parası olan turistlerin" Yeni Zelanda'ya katkısının daha düşük maliyetli tatil yapmak isteyen turistlerden daha fazla olduğu varsayımının araştırmalarla desteklenmediğini söyledi.

'GEMİYLE GELEN ZENGİNLER ÇOK AZ PARA BIRAKIYOR'

Higham, bu tür turistlerin bir yandan daha kısa süreli tatil yaparken bir yandan da seyahat ettikleri uçaki helikopter ve gemilerle çok fazla karbon ayak izi bırakıp gezegene zarar verdiğini belirtti. Kruvaziyer gemileriyle seyahat edenlerin genellikle varlıklı olduğunu belirten Higham, bu kişilerin ülkedeki turistlerin yüzde 9'unu oluşturmalarına rağmen harcamaların sadece yüzde 3'ünü yaptığını söyledi. Higham, "Kruvaziyer yolcularının ekonomik katkısı, buraya okumak için gelen öğrencilere kıyasla son derece sönük" diye konuştu. (Kısa Dalga)

Dünya