Yeni Zelanda'dan beyin göçü: 'Binlerce kişi enflasyondan kaçıyor'

Yeni Zelanda'dan beyin göçü: 'Binlerce kişi enflasyondan kaçıyor'
Yeni Zelanda'da pandemi önlemlerinin kaldırılmasıyla beraber, binlerce kişinin yüksek enflasyon ve artan konut fiyatları nedeniyle ülkeyi terk etmeye hazırlandığı belirtildi.

Pandemi yönetiminde dünya çapından övgüler alan ancak son aylarda birçok ülke gibi yüksek enflasyona ve ev fiyatlarında artışa sahne olan Yeni Zelanda'da, son yılların en büyük beyin göçlerinden biri yaşanıyor. Hem sıkı Covid tedbirleri nedeniyle iki yıldır ülkeden çıkamayan, hem de artan fiyatlar nedeniyle yurtdışına taşınmak binlerce kişinin göç etmeye hazırlandığı belirtildi.

Yeni Zelanda, pandemi yönetimindeki başarısı nedeniyle birçok ülke tarafından örnek alınmış, salgının ilk yılında yurtdışında yaşayan binlerce Yeni Zelandalı ülkelerine geri dönmüştü. 2020'de, Yeni Zelanda'ya geri dönüşler 1970'lerden bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştı.

125 BİN KİŞİ ÜLKEYİ TERK EDEBİLİR

Ancak The Guardian'ın haberine göre, bu eğilim şu an tersine döndü. Bu haftanın hükümet verilerine göre, önümüzdeki sene içinde 50 bin kişinin ülkeyi terk etmesi bekleniyor. Yeni mezun olan birçok gencin de, Covid tedbirlerinin kalkmasıyla uzun zamandır erteledikleri 'yurt dışı deneyimi'ni hayat geçirmek istediği, gidenlerin sayısının 125 bini bulabileceği belirtiliyor.

Yeni Zelanda'dan göçün sebepleri arasında 'pandemi klostrofobisi', yeni bir şey deneme ihtiyacı ve uzaktan çalışmanın getirdiği özgürlük sayılırken, en öne çıkan gerekçe ekonomi. Ülkede artan yaşam maliyetnin, enflasyonun, maaşların düşük olmasının ve konut piyasasında fiyatların fırlamasının, birçoklarını göç etmeye ittiği belirtiliyor.

KONUT FİYATLARI YÜZDE 27 ARTTI

Yeni Zelanda'da konut fiyatları geçtiğimiz sene yüzde 27 oranında artarak ortalama 1 milyon dolara yükseldi. Faiz oranlarındaki artış da, evleri nüfusun önemli bir kısmı için ulaşılamaz hale getirdi. Aynı zamanda, mart ayında gıda enflasyonu yüzde 7.6 olarak açıklandı; sebze-meyvedeki fiyat artışı ise yüzde 18'i gördü. Mart ayında yapılan anketler de, ülke nüfusunun sadece yüzde 23'ünün ekonomi konusunda iyimser olduğunu, yüzde 53'ünün kötümserlik beyan ettiğini ortaya koydu.

'GEÇEN GÜN MARUL ALDIM VE 6 DOLARDI'

Pazarlama sektöründe çalışan ve maaşların daha yüksek olması nedeniyle Avustralya'nın Melbourne kentine taşınmayı düşünen 39 yaşındaki Rebecca, The Guardian ile söyleşisinde "Konut konusunda istikrara sahip olmak istediğim bir noktadayım ve burada benim için böyle bir ihtimal yok" dedi. "Bekar birisinin ev alması imkânsız" diyen Rebecca, "Geçen gün marul aldım ve 6 dolardı" diye ekledi.

'EVE O KADAR PARA VERECEKSEK BUNU LONDRA'DA YAPALIM'

Yazar Alie Benge ile sağlık çalışan olan partneri David Coffey de, kısa süreli bir yurtdışı seyahati için konaklama ücretlerini araştırdıklarında, İspanya'nın Barcelona kentinde uzun vadeli kalmanın Yeni Zelanda'nın Wellington kentine kıyasla çok daha ucuz olduğunu fark etmiş. Coffey, "Burada yaşam maliyeti korkunç. Sanki parayı tuvalete atıp üzerine sifonu çekiyorsunuz" derken, Benge de "Eğer bu barınmak için bu kadar çok para vereceksek, bunu Londra'da da yapabiliriz" ifadelerini kullandı.

İsmini vermek istemeyen 42 yaşındaki bekar bir anne ise bir etkinlik planlayıcısı olarak Avustralya'da iki kat daha fazla para kazanabileceğini, oğluna daha iyi imkânlar sunmak için taşınma kararı aldığını anlattı.

'BAZI ALANLARDA İŞ GÜCÜ EKSİKLİĞİ YAŞANABİLİR'

Öte yandan, Yeni Zelanda on yıllardır yüksek göç veren bir ülke. Yeni Zelanda'nın nüfusunun yaklaşık yüzde 20'si yurtdışında yaşıyor. Bu, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'ndeki (OECD) üçüncü en yüksek oran. Ancak uzmanlar, geçmişteki göç furyalarının işsizlik oranlarının yüksek olduğu dönemlerde yaşandığına dikkat çekti. Şu an işsizlik oranının yüzde 3.2 gibi düşük bir oranda seyretmesine rağmen ülkeyi terk edenlerin sayısında artış yaşanması sonucunda, bazı alanlarda işgücü eksikliğinin ortaya çıkabileceği de belirtiliyor. Bu durumun, İşçi Partili Başbakan Jacinda Ardern'in hükümeti için sorun yaratabileceği belirtiliyor. (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Dünya