Yerine kayyım atanan belediye başkanı beraat etti; göreve iade için başvuru yapacak

Yerine kayyım atanan belediye başkanı beraat etti; göreve iade için başvuru yapacak
Görevden uzaklaştırılarak yerine kayyım atanan Suruç Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çevik, hakkındaki tüm suçlamalardan beraat etti. Çevik göreve iade için hukuki süreç başlatacak.

İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılarak yerine kayyım atanan Suruç Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çevik, yargılandığı davada beraat etti.

Yerel seçimde oyların yüzde 59,36’sını alarak seçilen HDP'li Hatice Çevik, 15 Kasım 2019'da “Örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiaları ile gözaltına alındı. Bir gün sonra Suruç Kaymakamı Kenan Aktaş belediyeye kayyım olarak atandı. Çevik, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Hakkında 20 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Çevik, 23 Haziran 2020'de görülen davanın 2’inci duruşmasında tahliye edilmişti.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Çevik, Urfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 13 Haziran 2023 tarihinde görülen duruşmada tüm suçlamalardan beraat etti.

Mahkeme tarafından açıklanan gerekçeli kararda yüklenen suçun Çevik tarafından işlendiğinin sabit olmaması, yüklenen suçun unsurlarının oluşmadığı belirtildi. Savcı karara itiraz etti.

Gerekçeli kararın açıklanması ile Çevik’in avukatları İsmail Bülbül ve Ahmet Ceylan, önümüzdeki günlerde kararı İdare Mahkemesi’ne bildireceklerini ve Çevik’in göreve iade edilmesi talebinde bulunacaklarını belirti.

Kararı değerlendiren Çevik, iddianamenin siyasi saiklerle hazırlandığını belirterek, şöyle dedi: “Kayyım atanması en başından beri hukuksuzluktu. Sadece Suruç’a değil bütün belediyelere atanması hukuksuzluktu. Kayyım atandıktan sonra tutuklandım ve 7 ayı aşkın süre cezaevinde tutuldum. Şimdi de beraat ile sonuçlandı” dedi.

HDP’nin kapatma davasında siyasi yasak istenen siyasetçiler içinde olduğunu belirten Çevik, şöyle devam etti: “Şu an siyasi bir yasak yok. Yeniden göreve dönmem önünde bir engel yok. Suruç’ta farklı bir yönelim var. Yerime atanan kayyımın (Kenan Aktaş) yerine de kayyım atandı (mevcut kayyım İbrahim Güneş). İki kayyım da Suruç’a hizmet yapmadı. Bizim yapacağımız hizmetleri engellediler. Kayyım halkın cezalandırılmasıdır.” (Kısa Dalga)

Gündem