'Yobazın Tehdidi' yazısından yargılanan Yılmaz Özdil'e beraat

'Yobazın Tehdidi' yazısından yargılanan Yılmaz Özdil'e beraat
Sözcü yazarı Yılmaz Özdil'in 4 yıla kadar hapsi istenen davada bugün karar çıktı.

Yalova Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ebubekir Sifil'e 'Yobazın tehdidi' başlıklı köşe yazısında hakaret ettiği iddia edilen Sözcü gazetesi yazarı Yılmaz Özdil'in beraatine karar verildi.

İstanbul 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen duruşmaya, Özdil ve Sifil katılmadı.

Duruşmada söz alan Sifil'in avukatı Mehmet Akif Mavi, "Bu gibi ifadelerin suç çerçevesinden çıkarılması, köşe yazarlarına herkesi aşağılama ve sözle saldırma imkanının yargı eliyle sunulması anlamına gelir. Sanığın cezalandırılmasını talep ederiz" dedi.

Yılmaz Özdil'in avukatı Fahri Emeksiz ise şunları kaydetti: "Müvekkil kesinlikle suç işleme kastıyla hareket etmemiştir, gazetecidir. Dolayısıyla basın ve ifade özgürlüğü çerçevesinde beraat kararı verilmesini talep ederiz."

Mahkeme, suçun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle Yılmaz Özdil'in beraatına karar verdi.

Ne olmuştu?

Özdil kendisi için "Öldüklerinde cesetleri camilerimize sokulmasın" diyen Yalova Üniversitesi Öğretim Üyesi Ebubekir Sifil'e yönelik 'Yobazın tehdidi' başlıklı yazı kaleme almıştı.

Sifil, Özdil'in yazıda kendisine hakaret ettiğini öne sürerek şikayetçi olmuş, uzlaşma sağlanamaması üzerine dava açılmıştı.

İddianamede, Sifil'in avukatı tarafından verilen şikayet dilekçesinde, Yılmaz Özdil'in 13 Aralık 2020'de bir televizyon programında yağmur duası hakkında aşağılayıcı ve alaycı ifadeler kullandıklarını öne sürdüğünü belirtti.

Dilekçede ayrıca Özdil'in 19 Aralık 2020'de Sözcü'de 'Yobazın tehdidi' başlıklı köşe yazısında kullandığı ifadelerin eleştiri ve ifade özgürlüğüyle alakası bulunmadığı iddia edildi.

İddianamede, yazıdaki ifadelerin 'şikayetçinin onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte olduğunu, basın ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği' belirtildi.

Özdil hakkında 'zincirleme olarak basın-yayın yoluyla hakaret' suçundan 6 aydan 4 yıl 1 aya kadar hapis isteniyordu. (DHA)

Gündem