Yoğun Bakım Derneği Başkanı: İstanbul'da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 90-100 arası
Omicron varyantına bağlı vaka sayılarında yaşanan artış devam ediyor. Sağlık Bakanlığı’nın korona virüsü salgınına ilişkin günlük resmi verilerine göre pozitif vaka sayısı yüz bin bandını aştı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Virüsle mücadelede zorlu dönemi geride bıraktık. Uygulamakta olduğumuz kişisel tedbirler dışında hayat normale yakın. Salgın halen gündem olmaya devam etse de, kısa süre zarfında bunun da değişeceğinden emin olun. Bu noktaya gelişimizde aşının rolünü ise asla unutmayın” dese de yoğun bakımlardaki doluluk oranında artış yaşanmaya devam ediyor.
Artan vaka sayıları, beraberinde yoğun bakımlardaki doluluk oranlarını da gözler önüne seriyor. Uzmanlara göre yoğun bakıma yatan hastaların çoğunu aşısız ya da hatırlatma dozu bulunmayanlar ve 65 yaş üzeri hastalar oluşturuyor.
‘GİDİŞAT GEÇEN HAFTALARA GÖRE İYİLEŞMEDİ, AKSİNE KÖTÜYE GİDİYOR’
Gazete Duvar'dan Ogün Akkaya'nın haberine göre, Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Oktay Demirkıran, Omicron varyantına bağlı vaka artışları sebebiyle İstanbul genelindeki yoğun bakımlarda doluluk oranının yüzde 90-100 arasında olduğunu ve diğer illerde de vaka oranlarında artış yaşandığını söyledi.
Yoğun bakımda tedavi gören korona virüsü hastalarının çoğunun 65 yaş üzeri ve Sinovac aşısı yaptıran kişilerden oluştuğunu belirten Demirkıran, vakalar arttıkça yeni yoğun bakım ünitelerinin açılmak zorunda kaldığını belirterek şunları kaydetti:
“İstanbul’da dün akşam korona virüsü pozitif hastaya hiçbir yoğun bakımda yer bulamadık. Kişisel önlemler ve aşılamanın doğru yapılması çok önemli. Hala aşısızların ve aşılarını tamamlamayanların olması şaşırtıcı bir durum. Omicron varyantı bilinmezlerle dolu. Gidişat şu anda geçen haftalara göre hiç iyileşmedi aksine kötüleşiyor. Yoğun bakımda çalışanlar özverili davrandıkları için sorun ortaya çıkmadan çözülüyor. O yüzden sorun yaşanmıyor. Vakalar daha artacak gibi duruyor. Tekrar bir yüksek yoğun bakım oranı içeren dönemlere girebiliriz. Kişisel olarak davranış modellerine dikkat edilmeli. Hijyene dikkat etmek, koşullara dikkat etmek, maske takmak, aşılamaya dikkat etmek önemli.”
‘YOĞUN BAKIMLARDA BAŞKA HASTALIĞA SAHİP VE AŞILARI TAM OLMAYAN HASTALAR ÇOĞUNLUKTA’
Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği Başkanı Ebru Kıraner de hemşirelerden gelen bildirimler doğrultusunda yoğun bakımların giderek dolmaya başladığını söyledi. Özellikle üniversite hastanelerinde yatak kapasitelerinin dolduğunu belirten Kıraner, hastane acillerinde de ciddi bir yoğunluk olduğunu ve pandemi servislerinde çalışan hemşirelerin hastalar için yer bulmakta zorlandığını söyleyerek şunları kaydetti:
“Geçen hafta özellikle ‘yoğun bakımda yer arıyoruz, yatak bulamıyoruz’ diye çok kişi bana da ulaştı. Pandemi hastanelerinin durumunu bilmiyoruz. Üniversite hastanelerinden ya da bakanlık hastanelerinden veri var ama Atatürk Havalimanı’nda açılan pandemi hastanesinin durumunu bilmiyoruz. Elimizde veri yok. Aşısı tam olmayan hastalar, tek ya da çift doz yaptırıp, hatırlatma dozunu yaptırmayan hastalar çoğunlukta. Başka hastalığa sahip korona virüsü hastalarının yoğun bakıma yatma oranlarında artış var. Bir dönem genç hastalar vardı ama şimdi yaşlı hastalara doğru bir gidiş var”
‘GEREKEN ADIMLARI ASLA ATMIYORUZ’
Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanan test politikasında ciddi bir değişiklik yapıldığını ve verilerin güvenilirliğini yitirdiğini belirten Kıraner, “Var olan sayıların belki de çok üstünde pozitif hasta dolaşıyor ülkede. Var olan verilere güvenmekte zorluk çekiyoruz” dedi. Pandeminin başından bu yana atak dönemlerin yaşandığına dikkat çeken Kıraner, yoğun bakımlardaki doluluk oranının yeni bir atak döneminden kaynaklandığına dikkat çekti.
Yoğun bakımlardaki yatak kapasitesinin Delta varyantı süresince de dolduğunu, şimdi aynı durumun Omicron varyantında da yaşandığını belirten Kıraner, şunları kaydetti:
“Bu virüsün varyant üretme kapasitesi çok yüksek. Belki bundan sonra da başka varyantlara yaşamaya devam edeceğiz. Burada en önemli nokta, yoğun bakımlar dolabilir. Yataklar hızla dolduğunda da biz hizmet üretmeye devam ediyoruz. Aşı ve test politikamızın bir an evvel değiştirilmesi gerekiyor. İşin sonucu yoğun bakım yataklarının dolması. Eğer siz bir şeyleri doğru yaparsanız, yoğun bakım yatakları bu kadar hızlı dolmuyor. Pandemi servisleri ve aciller bu kadar hızla dolmuyor. Bir şeyleri yanlış yapıyoruz. Bilimin ışığında yapmıyoruz. Bize gösterilen doğru yolda yapmıyoruz. Sonrasında da hep sonucu konuşuyoruz. Asıl gereken adımları asla atmıyoruz. Salgının başından beri bu zinciri kıramıyoruz.”
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.