YÖK 6 üniversiteyi 'Araştırma Üniversitesi Aday İzleme Programı'na aldı

YÖK 6 üniversiteyi 'Araştırma Üniversitesi Aday İzleme Programı'na aldı
YÖK, 6 üniversiteyi "Araştırma Üniversitesi Aday İzleme Programı'na aldı. Kriterleri karşılayan üniversiteler, 2 yılın sonunda "araştırma üniversitesi" olarak kabul edilecek.

YÖK Araştırma Üniversiteleri Aday İzleme Programı Toplantısı, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile üniversite rektörlerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda, Akdeniz, Gaziantep, Kocaeli, Ondokuz Mayıs, Sakarya ve Selçuk üniversiteleri, Araştırma Üniversitesi Aday İzleme Programı'na alındı.

2 yıl izlenecekler

YÖK Başkanı Özvar, aday üniversitenin 2 yıl boyunca takip edileceğini, ardından kriterleri karşılayanların araştırma üniversitesi olacağını söyledi.

"Performanslarını yükselten üniversitelerimizin motivasyonlarını artırmak istiyoruz"

Türkiye'deki 208 üniversitenin her birinin yıllık araştırma, yayın, proje, paydaşlarla iş birliği, etkileşim, eğitim ve öğretim ile ilgili performanslarının düzenli olarak izlendiğini vurgulayan Özvar, "Araştırma üniversiteleri programında yer almamasına rağmen; araştırma, yayın ve proje performanslarını her geçen yıl yükselten üniversitelerimize de programa dahil olabilme imkanını sunarak bu üniversitelerimizin motivasyonlarını artırmak, araştırma üniversitesi olma potansiyeline sahip üniversitelerimizi de bu tatlı rekabetin içine alarak yeni bir sinerji oluşturmak istiyoruz. Tüm üniversitelerimizin rekabet gücü üretmesini teşvik ediyor ve bunu çok önemsiyoruz. Rekabet gücü üreten üniversiteler iyi üniversitelerdir." diye konuştu.

'AMACIMIZ, ÜRETEN ÜNİVERSİTELERİN ÖDÜLLENDİRİLMESİ'

Araştırma üniversitelerine bütçeden ayrılan payın her yıl arttığını kaydeden Özvar, "Akademik anlamda daha fazla üreten hocalarımız ve kurumların desteklenmesini önemsiyorum. Amacımız daha fazla üreten, performans gösteren üniversitelerin ödüllendirilmesi, üretkenliği azalan üniversitelerimizin teşvik edilmesi, cesaretlendirilmesidir." ifadelerini kullandı.

23 üniversite araştırma üniversitesi

YÖK'ün 2021'de başlattığı "Araştırma Üniversiteleri" uygulaması kapsamında; Türkiye'de toplam 23 araştırma üniversitesi bulunuyor. Araştırma üniversiteleri, araştırma kapasitesi, araştırma kalitesi, etkileşim ve iş birliği konularında toplam 32 performans göstergesine göre değerlendiriliyor. (DHA)

Gündem