YÖK Başkanı’ndan ‘sınavsız üniversite’ açıklaması: Cumhurbaşkanımızdan talimat gelirse çalışma yapabiliriz

YÖK Başkanı’ndan ‘sınavsız üniversite’ açıklaması: Cumhurbaşkanımızdan talimat gelirse çalışma yapabiliriz
Üniversitenin meslek sahibi yapmayacağını söyleyen YÖK Başkanı Erol Özvar, "Üniversite kapısını meslek kapısı olarak görmek bizi hataya düşürebilir” dedi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, üniversitenin meslek sahibi yapmayacağını söyledi.

Sözcü Gazetesi yazarı Saygı Öztürk’e konuşan Özvar, "Üniversite meslek sahibi yapmaz. Üniversite kapısını meslek kapısı olarak görmek bizi hataya düşürebilir. Elbette kanun veya mevzuatla bir mesleği icra etme yetkisi veren programlarımız var, hekimlik, doktorluk, eczacılık, sağlık programları gibi. Bu bölümler toplam programlar içindeki oranı itibarıyla baktığınızda düşüktür” dedi.

Özvar, “Üniversiteler meslek sahibi yapmayacaksa ne yapar?” sorusuna, “Öğrenciyi ilgili programda bilgi, beceri, yetkinlik sahibi yapar. Üniversite okumanın kişisel anlamda kazandıracağı en önemli şey bilgi, beceri ve yetkinliktir” yanıtını verdi.

“Barajın kaldırılması rekabeti getirdi”

Özvar, üniversiteye girişte barajın kaldırılmasıyla ilgili gelen eleştirileri ise şöyle yanıt verdi:

“Niçin kaldırıldığını açıklayayım: TYT sonrasında lisans programlarını tercih edecek toplam aday sayısı düşüktü. Yani bu girişteki 150 ve 180 barajı AYT'de tercih havuzunu çok daraltmıştı. Biz, eleme usulünden, başarı sıralaması usulüne geçtik. Yani sistemi değiştirdik. Şu andaki bizim sistemimiz dinamik başarı sıralamasına dayalı. Yani sıralamada öne çıkan lisans ve önlisans programlarını tercih edebilme. Bunu yaparak tercih eden aday sayısını 2-2,5 kata çıkardık. Bu durum tercih yapan adaylar arasında rekabeti getirdi.

“Tıp, diş hekimliği, mühendislik, eczacılık, mimarlık, eğitim fakültesi gibi alanlarda baraj olduğu gibi devam ediyor. Oraya da şu an itibarıyla dokunmayı düşünmüyoruz. ‘Eksi netlerle üniversitelere giriliyor' eleştirileri yapılıyor. Bunlar doğru değil. Toplamda eksi net yapanı sistem hiçbir şekilde hesaplamıyor ve hiçbir programa yerleştirmiyor.”

Sınavsız üniversite: “Talimat gelirse çalışma yapabiliriz”

Özvar, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, "Üniversite sınavlarını kaldıracağımız günler de çok uzak değildir" açıklamasına dair ise “Bizde üniversiteye erişmek isteyen aday sayısı yüksek. Sayın Cumhurbaşkanımızın bizlere sınavlarla ilgili bir talimatı olursa biz bu konuda alternatif çalışmalar yapabiliriz” diye konuştu.

Öğrenim ücretini ödeyemeyen yaklaşık 2 milyon üniversitelinin kaydı silindi

Öte yandan, Saygı Öztürk, yükseköğretimdeki öğrenci sayısında yıllar itibariyle kesintisiz bir şekilde artış yaşanırken, 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında öğrenci sayısında keskin bir düşüş yaşandığına dikkat çekti.

Öztürk, "Bu düşüşün nedeni kanunda yapılan düzenleme oldu. 'Açık öğretim sisteminde üst üste dört dönem katkı payı ve öğrenim ücreti ödemeyenlerin ilgili programla ilişiği kesilir' hüküm gereği, 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı güz döneminde açıköğretim sistemindeki 1 milyon 959 bin öğrencinin kaydı silindi. Dolayısıyla hem yükseköğretimdeki öğrenci sayısı hem de açıköğretimin yükseköğretimdeki payında önemli düşüş oldu" dedi. (Kısa Dalga)

Gündem