YÖK'ten Boğaziçi açıklaması: "Teknik ve insani bir hata"

YÖK'ten Boğaziçi açıklaması: "Teknik ve insani bir hata"
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Boğaziçi Üniversitesi'nde iletişim ve hukuk fakültelerinin YÖK kararı beklenmeden, Cumhurbaşkanlığı kararıyla kurulması iddiasına ilişkin açıklama yaptı.

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, TBMM’ye sunduğu önerge ile Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a yanıtlaması istemiyle Boğaziçi Üniversitesi’nde kurulan fakülteleri sordu. Bakan Selçuk ise önergeyi YÖK’e yönlendirdi. 

Cumhuriyet gazetesinen Erdem Sevgi'nin haberine göre YÖK, sürecin Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’nün 3 Şubat’ta YÖK’e yaptığı “üniversite bünyesinde hukuk ve iletişim fakültesi kurulmasına” yönelik iki ayrı teklifle başladığını belirtti. Tekliflerden iki gün sonra Cumhurbaşkanı, Boğaziçi’nde hukuk ve iletişim fakültelerinin kurulmasına izin veren kararı imzaladı. 

Fakat bu tarihte YÖK, henüz Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’nün tekliflerine yönelik bir karar almamıştı. YÖK Genel Kurulu, kuruldukları resmi olarak duyurulan iki fakülteye ilişkin teklifi, 24 Şubat’ta yapılan toplantıda görüşerek “uygundur” kararı aldı. YÖK’ün 19 gün geriden gelen kararı Cumhurbaşkanlığı’na gönderildi.

YÖK: 24 ŞUBAT SEHVEN YAZILDI

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada ise soru önergesine verilen yanıtta yanlışlıkla 24 Şubat tarihi geçtiği belirtildi. Açıklamada şöyle denildi: "4 Şubat 2021 tarihli YÖK Genel Kurul toplantısında alınan kararlarla birçok devlet ve vakıf üniversitelerinde yeni fakülte ve enstitülerin kurulmasına, bazı fakülte ve enstitülerin isimlerinin değişikliğine karar verilmiş olup, bu karar Cumhurbaşkanlığı makamına arz edilmiştir.

6 Şubat 2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararında diğer üniversitelerde kurulması kararlaştırılan fakültelerle birlikte Boğaziçi Üniversitemiz bünyesinde kurulması kararlaştırılan İletişim ve Hukuk Fakülteleri de bulunmaktadır.

Bilahare Başkanlığımıza iletilen soru önergesine verilen cevabi yazıda ise YÖK Genel Kurul toplantı tarihi 4 Şubat 2021 yerine sehven 24 Şubat 2021 olarak zikredilmiştir. Bu yanlışlık tamamen teknik ve insani bir hata olup, bundan sonra bu ve benzeri hataların olmaması için Kurulumuzca gerekli tedbirler alınarak daha fazla dikkat ve hassasiyet gösterilecektir."

Gündem