Yöneylem'in son araştırması: Millet İttifakı, Cumhur İttifakı’nın 6 puan önünde

Yöneylem'in son araştırması: Millet İttifakı, Cumhur İttifakı’nın 6 puan önünde
Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin aralık ayı araştırmasına göre kararsızlar dağıtıldığında AK Parti yüzde 32.3, CHP. yüzde 31.5, HDP yüzde 9.2, İyi Parti yüzde 12.6 ve MHP ile yüzde 6.1 alabiliyor. Aralık ayı itibariyle Millet İttifakı, Cumhur İttifakı’nın 6 puan önünde ölçülüyor. Olası bir cumhurbaşkanlığı seçimi 2. turunda Erdoğan’a Kılıçdaroğlu 5 puan; Ekrem İmamoğlu 17 puan üstünlük sağlıyor.

Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi, "Türkiye Siyaset Paneli Aralık 2021" araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Araştırma  bilgisayar destekli telefonda anket yöntemiyle 26 istatistiki bölgeye ait 27 ilde 2002 görüşme yapılarak tamamlandı. Sonuçlar özetle şöyle:

* AK Parti, ekonomik dalgalanmalar sonucunda Kasım ayında kaybettiği oyları Aralık ayı sonunda geri kazanmış görünmektedir. Geçen aya kıyasla AK Parti’nin oy oranında 2,6 puanlık bir artış söz konusudur. 

* “Bu Pazar milletvekili seçimi yapılacak olsa hangi partiye oy verirsiniz?” diye sorulduğunda kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtılmadan önce Türkiye genelinde seçmenlerin yüzde 26’9’u AK Parti’yi, yüzde 26,3’ü CHP’yi, yüzde 10,4’ü İYİ Parti’yi, yüzde 8,2’si HDP’yi ve yüzde 4,7’si MHP’yi destekleyeceğini ifade etmektedir.

* Kararsızlar, yüzde 10,4; oy kullanmama eğilimde olanlar yüzde 7,1 olarak ölçülmüştür.

* Kararsızlar dağıtıldığında AK Parti yüzde 32.3, CHP. yüzde 31.5, HDP yüzde 9.2, İyi Parti yüzde 12.6 ve MHP ile yüzde 6.1 alabiliyor.

* Erken seçim isteyenlerin oranı yüzde 55, erken seçimi gereksiz bulanların oranı yüzde 41’dir.

* Aralık ayı itibariyle Millet İttifakı, Cumhur İttifakı’nın 6 puan önünde ölçülmektedir. Geçen aya kıyasla ittifaklar arasındaki fark, AK Parti oyundaki artışla beraber 7,7’den 6 puana gerilemiş durumdadır. 

* Kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtılmadan önce Millet İttifakı yüzde 40,8, Cumhur İttifakı yüzde 34,8 seviyesindedir.

* Kararsızlar içinde kendisini herhangi bir partiye yakın hissetmeyen ve kararsız kalmaya devam eden yüzde 33’lük kesime “Kendinizi Cumhur İttifakı’na mı Millet İttifakı’na mı, yoksa ittifaklar dışındaki partilerden birine mi yakın görüyorsunuz?” sorusu yöneltildiğinde, bu seçmen kümesinin yüzde 13,9’u Cumhur İttifakı’nı, yüzde 34,7’si Millet İttifakı’nı, yüzde 6’sı da diğer partileri destekleme eğiliminde olduğunu ifade etmektedir.

CUMHURBAŞKANLIĞI

* Cumhurbaşkanlığı Seçimi “Kendi oy verme davranışınız bir yana sizce önümüzdeki Pazar Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak olsa seçimleri Cumhurbaşkanı Erdoğan mı muhalefet adayı mı kazanır?” sorusu sorulduğunda seçmenlerin yüzde 61,9’u muhalefetin Erdoğan karşısında seçimi kazanacağını düşündüğünü ifade etmektedir. Seçimi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kazanacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 38,1’dir.

* Seçmenlerin yüzde 61’i “Türkiye kötü yönetiliyor”, yüzde 25’i “iyi yönetiliyor” demektedir. Kötü yönetim Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilişkilendirilmektedir. 

* Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçiminde “asla oy vermem” diyenler son bir ayda 3,2 puanlık gerilemeyle yüzde 56,4 seviyesinde ölçülmüştür.

* “Meclis’te çoğunluğu Cumhur İttifakı mı, muhalefet partileri mi kazanır?” şeklinde bir soru yöneltildiğinde seçmenlerin yüzde 57,1’i muhalefet partileri yanıtını vermektedir.

* Cumhur İttifakı diyenlerin oranı yüzde 42,9’dur. Parlamenter sisteme dönülmesini isteyenlerin oranı yüzde 62, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile devam etmek isteyenlerin oranı yüzde 30,5 olarak ölçülmüştür.

ERDOĞAN KARŞISINDA ADAYLARIN DURUMU

* Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda, Cumhur İttifakı’nın Recep Tayyip Erdoğan’ı, HDP’nin Selahattin Demirtaş’ı, Millet İttifakı’nın ise Kemal Kılıçdaroğlu’nu aday göstermesi durumunda, seçmenlerin yüzde 37’si Erdoğan’ı, yüzde 33’ü Kılıçdaroğlu’nu, yüzde 12’si Demirtaş’ı destekleyeceğini ifade etmektedir. Kararsızım diyenler yüzde 2; oy kullanmam diyenler yüzde 14 seviyesindedir.

* Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda, Cumhur İttifakı’nın Recep Tayyip Erdoğan’ı, HDP’nin Selahattin Demirtaş’ı, Millet İttifakı’nın ise Ekrem İmamoğlu’nu aday göstermesi durumunda, seçmenlerin yüzde 37’si Erdoğan’ı, yüzde 41’i İmamoğlu’nu, yüzde 10’u Demirtaş’ı destekleyeceğini ifade etmektedir. Kararsızım diyenler yüzde 1,6; oy kullanmam diyenler yüzde 8,6 seviyesindedir.

İMAMOĞLU 17 PUAN ÖNDE

* Olası bir cumhurbaşkanlığı seçimi 2. turunda Erdoğan’a Kılıçdaroğlu 5 puan; Ekrem İmamoğlu 17 puan üstünlük sağlamaktadır. 

* İkinci turda muhalefet adayına, Erdoğan karşısında oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 49, Erdoğan’a oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 35 olarak ölçülmüştür.

"PARLAMENTER SİSTEM" DİYENLER YÜZDE 62

* Parlamenter sisteme dönülmesini isteyenlerin oranı yüzde 62, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile devam etmek isteyenlerin oranı yüzde 30,5 olarak ölçülmüştür.

DOLAR ALDIĞI İÇİN KAYBI OLANLARIN ORANI YÜZDE 75.5

*
Seçmenlerin yüzde 17,5’i Türk lirasının rekor değer kaybına uğradığı dönemde yüksek fiyattan döviz aldığını ifade etmiştir. Söz konusu yüzde 17,5’lik kesime bu dönemde döviz aldığı için ekonomik bir kayba uğrayıp uğramadığı sorulduğunda zarara uğrayanların oranı yüzde 75,5 olarak ölçülmüştür.

* “Sizce iktidarın yürürlüğe koyduğu yeni ekonomik model ve son düzenlemeler vatandaşların yaşadığı ekonomik sıkıntıları gidermek için yeterli olacak mıdır?”
şeklinde bir soru yöneltildiğinde yüzde 73,2’lik bir kesim yeni ekonomi politikalarının sorunları çözmeye yeteceğini düşünmediğini ifade etmiştir. Yeni ekonomik modelin sorunları çözeceğini düşünenlerin oranı yüzde 20,2 olarak ölçülmüştür.

ASGARİ ÜCRET YETERSİZ

* Vatandaşlara “asgari ücrete yapılan zam ve son dönemdeki ekonomik düzenlemelerin iktidarın oy oranında bir artışa yol açtığını ya da açacağını düşünüyor musunuz?” şeklinde bir soru sorulmuştur. Buna göre seçmenlerin yüzde 68’i iktidarın oy oranında anlamlı bir artış olacağını düşünmediğini ifade ederken, yüzde 25’lik bir kesim iktidarın oy oranını arttıracağını öne sürmüştür.

*
Vatandaşlara yeni asgari ücretin temel gereksinimleri karşılamak için yeterli olup olmayacağı sorulduğunda, yüzde 82’si asgari ücretin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım, eğitim ve benzeri gereksinimleri karşılamak için yeterli olmayacağını ifade etmiştir. Yeterli olacağını düşünenlerin oranı yüzde 17’dir.

İBB TEFTİŞİ

*
İBB teftişiyle ilgili olarak, seçmenlerin yüzde 33’ü İçişleri Bakanlığı’nın görevini yerine getirdiğini düşündüğünü ifade etmiştir. Buna karşılık iktidarın esas amacının İBB yönetimini yeniden ele geçirmek olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 34,5; bunun Ekrem İmamoğlu’nu yıpratmaya yönelik bir hamle olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 28,2 olarak ölçülmüştür.


Gündem