YSK'dan, İnce'ye verilen oylarla ilgili karar

YSK'dan, İnce'ye verilen oylarla ilgili karar
Yüksek Seçim Kurulu, Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilen Muharrem İnce'ye verilen oylar geçerli sayılmasına karar verdi. YSK'nın kararı, seçilmek için gerekli olan "yüzde 50+1" oy hesabında etkili olacak. İnce'nin oyları geçersiz olsaydı, seçimi önde götüren adayın adayın yüzde 50+1'e ulaşması daha kolay olacaktı.

Yüksek Seçim Kurulu, Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilen Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'ye yurt dışında verilen oyların geçerli sayılacağına karar verdi. Buna göre yüzde 50+1 oy hesabı, İnce'nin oyları da dahil edilerek hesaplanacak.

İnce'nin adaylıktan çekilmesinin ardından, kendisine yurt dışında verilmiş veya yarın verilebilecek olası oyların geçerli olup olmayacağı tartışma konusu olmuştu.

İstanbul Barosu eski Başkanı Turgut Kazan, dün YSK'ya başvurarak "İnce'ye verilmiş veya verilecek oyların geçersiz sayılması" yönünde karar alınmasını istemişti.

Kazan'ın başvurusu YSK'nın bugünkü toplantısında ele alındı. İYİ Parti YSK Temsilcisi Avukat Mustafa Tolga Öztürk, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "YSK'nın bugünkü toplantısında, Muharrem İnce'ye verilecek oyların geçerli sayılacağının oy birliğiyle karara bağlandığını" duyurdu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek de Halk TV'de katıldığı "Görkemli Hatıralar" programında, YSK'nin Muharrem İnce'ye verilen oyların geçerli sayılacağını oy birliğiyle karar verdiğini duyurdu.

YSK'nın kararı neden önemli?

YSK'nın verdiği karar, herhangi bir adayın Cumhurbaşkanı seçilmesi için gerekli olan yüzde 50+1 oya ulaşması açısından önem taşıyor. Çünkü "yüzde 50+1" hesaplanırken "geçerli oyların "yüzde 50+1" dikkate alınıyor.

Yarın yapılacak seçimler için yurt içi ve yurt dışında 64 milyon 113 bin 941 kayıtlı seçmen bulunuyor. Bu oyların tamamının geçerli olması ve YSK'nın verdiği karar doğrultusunda Muharrem İnce’ye verilecek oyların da geçerli sayılması halinde 32 milyon 56 bin 971 oyu ayan aday cumhurbaşkanı seçilecek. Muharrem İnce’ye verilmiş veya yarın verilebilecek oylar geçersiz sayılsa ve İnce örneğin yüzde 1’in de altında olan, 500 bin oy almış olsaydı bu kez geçerli oylar 63 milyon 613 bin 941’e düşecekti. Bu durumda seçimi önde götüren adayın cumhurbaşkanı seçilebilmesi için 31 milyon 806 bin 971 oy yeterli olacaktı.

Bu örneğe ve seçim öncesinde yapılan kamuoyu araştırmalarına göre YSK'nın kararı, seçilmeye daha yakın gösterilen Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun aleyhine olarak değerlendiriliyor. (Kısa Dalga)

Gündem