YSK’dan Soylu’nun ‘Paralel YSK’sına ret gerekçesi: Seçim bizim işimiz, GAMER’in seçim görevi yoktur

YSK’dan Soylu’nun ‘Paralel YSK’sına ret gerekçesi: Seçim bizim işimiz, GAMER’in seçim görevi yoktur
YSK, “Seçmen bilgilerini bizimle de paylaşın” diyen İçişleri Bakanlığı Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’ne (GAMER) “Seçim seçim kurullarının işidir, GAMER’in seçim görevi yoktur” cevabı verdi. Kurul’un kararına muhalif kalan üç üye ise “Siyasi partilere verilen veriler İçişleri Bakanlığı’na niye verilmiyor” görüşünü savundu.

ERSAN ATAR

Yüksek Seçim Kurulu, İçişleri Bakanlığı bünyesinde kurulan ve seçim için hazırlık yaptığı ortaya çıktıktan sonra “Süleyman Soylu’nun paralel YSK’sı” eleştirilerine neden olan Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’ne (GAMER) “Seçim seçim kurullarının işidir, GAMER’in seçim görevi yoktur” cevabı verdi. Kurul’un kararına muhalif kalan üç üye ise “Siyasi partilere verilen veriler İçişleri Bakanlığı’na niye verilmiyor” görüşünü savundu.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İçişleri Bakanlığı bünyesinde kurulan Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’nin (GAMER) özel bir seçim modülü hazırlayarak Yüksek Seçim Kurulu’na başvurduğu ve bu kapsamda Türkiye geneli sandık bilgileri, il, ilçe, mahalle, okul adı, sandık numarası ve seçmen sayılarını istediği ortaya çıkmıştı. Ayrıca yurt dışı sandık verilerine ait ülke kodu, ülke ismi, sandık numarası ve seçmen sayılarını da isteyen GAMER’in bu hazırlıkları ortaya çıktıktan sonra kamuoyunda tepkilere neden olmuş ve “Soylu’nun paralel YSK’sı” eleştirileri yapılmıştı.

İçişleri Bakanlığı’nın bu talebini önceki gün, oy çokluğuyla reddeden YSK, kararının gerekçesini İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’ne gönderdi.

“Seçim bizim işimiz, GAMER’in değil” görüşü

YSK’nın gerekçeli kararında, seçimleri yönetmenin il ve ilçe seçim kurullarına ait olduğu, GAMER’in böyle bir görevinin bulunmadığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

“298 sayılı Kanun’un 14. Maddesi ile 7062 sayılı kanunun 6. Maddesi Yüksek Seçim Kurulu’nun 16. ve 20. Maddeleri ile il ve seçim kurul başkanlıklarının görev ve yetkileri belirlenmiş olup, seçim iş ve işlemlerine ilişkin karar vermeye yetkili merciler seçim kurullarıdır.

Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde, Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Başkanlığı’nın (GAMER) seçim iş ve işlemleriyle ilgili bir görev bulunmadığından Türkiye geneli sandık bilgilerinin il, ilçe, mahalle, okul adı, sandık numarası ve seçmen sayılarının, ayrıca yurtdışı sandık verilerine ait ülke kodu, ülke ismi, sandık numarası ve seçmen sayılarının verilemeyeceğine karar verilmesi gerekmiştir.”

Ortak karşı oy: Partilere var da Bakanlığa yok mu?

YSK Başkanı Ahmet Yener’in katılmadığı toplantının, Kurul Başkanvekili Ekrem Özübek Başkanlığı’nda toplam 10 üyenin katılımıyla gerçekleştiği, Başkanvekili Özübek ve kıdemli üyeler Ali Ürker ile Orhan Usta’nın Kurul kararına muhalif kaldıkları ortaya çıktı.

Özübek, Ürker ve Usta yazdıkları ortak “karşı oy yazı”sında GAMER’in kamu düzeni ve güvenliği için kurulduğunu, toplumun huzur ve güvenini temin etmeye yönelik faaliyet yürütmenin GAMER’in görevleri arasında olduğunu belirttiler.

İçişleri Bakanlığı’nın herhangi bir kişisel veri talep etmediğini savunan bu üç üye, GAMER’in talebinin seçim gününde kamu düzeni ve güvenliğini, toplumun huzur ve güvenini temin etmeye yönelik olduğunu iddia ettikleri karşı oy yazısında şu ifadelere yer verdiler:

Bu nedenle, ‘seçmenlerin kişisel verilerini de içerecek şekilde’ seçime katılan tüm siyasi partilerle paylaşılan verilerden, ‘sadece sayısal verileri’ içeren, ‘hiçbir şekilde kişisel veriler içermeyen’ bir kısım verinin, mevzuatla yüklenen görevlerinin yerine getirilmesi kapsamında İçişleri Bakanlığı Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Başkanlığına verilmesinde herhangi bir sakınca bulunmadığı gibi, anılan verilerin bildirilmesinin 7062 sayılı Yüksek Seçim Kurulu Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un, Kurulumuzun görev ve yetkilerinin düzenlendiği 6’ncı maddesinin birinci fıkrasının (h) bendinde yer alan ‘Görev alanıyla ilgili konularda yurt içinde ve yurt dışında bulunan kuruluşlarla iş birliği yapma’ görevi kapsamında bir zorunluluk olduğu düşüncesiyle çoğunluk görüşüne katılmıyoruz.”

Gündem