YSP milletvekili Beştaş: Kürt çocukları yaşasa da ölse de suçlu. Değişmeyen hükümlerden...

YSP milletvekili Beştaş: Kürt çocukları yaşasa da ölse de suçlu. Değişmeyen hükümlerden...
Yeşil Sol Parti Erzurum milletvekili Meral Danış Beştaş, 5 yaşındaki Erdem Aşkan'ın uzman çavuşun özel aracıyla çarpması sonrası yaşamını yitirmesiyle ilgili açıklamasında "Çocuk öldüğü için suçlu. Kürt çocukları yaşasa da ölse de suçlu" dedi.

Yeşil Sol Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, 5 yaşındaki Erdem Aşkan’a çarpan uzman çavuşun, savcılık ifadesinin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını açıkladı.

Beştaş, sosyal medyada yayımladığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

resim-2023-06-08-195148610.png

“Özel aracı ile dün çarptığı 5 yaşındaki çocuk büyüyemeden toprağın altına girdi. Fail uzman çavuş yurt dışı yasağı ve araç kullanmama adli kontrol tedbirleri ile serbest bırakıldı. Kaza tespit tutanağında asli kusurlu olarak çocuk gösteriliyor. Çocuk öldüğü için suçlu. Kürt çocukları yaşasa da ölse de suçlu. Değişmeyen hükümlerden…!“

'Bu ölümler sistematiktir'

Siyaset Bilimci Mehmet Yaşar Altundağ ise Kürt illerinde ölen çocuklarla ilgili bir grafik paylaştı. Altundağ, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Nedense bu zırhlı araçlar sadece Kürt illerinde çocuklara "yanlışlıkla" çarpıp ölüme sebebiyet veriyor. Geçen senelerde bir çalışma yapıldı. "Öldürülmeseydi Arkadaşlarımız Olacaktı" isimli. Bu araştırma ortaya koydu ki 2000 ile 2020 arasında tam 385 çocuk bu çarpmalar sonucu hayatını kaybetmiş. Bu şekil ihmallerin ve "zırhlı araç çarpma sonucu üretilen şiddetin" sistematik olduğunun bir göstergesi. Hem de sadece bir bölgeye sıkışmış bir sistematiklik.

fygbxb-wiaehjqy.jpgfygbxb-wiaehjqy.jpg

Bu da Kürt sorununun başka önemli ayaklarından birini ifşa ediyor. Güvenlik/kamu düzeni-insan hakları, asker-sivil ilişkisinin çarpıklığı. Şiddetin Kürt illerinde gündelik hayatın kaçınılmaz bir parçası olduğu gerçeği. Çocuklara dahi saygısı olmayan bir şiddet rejimi var. Dahası. Bu çocukların ölümüne ses çıkarmayan bir kamuoyu, medya var. Bu da Kürt meselesinin bir diğer halkası. Güvenlik rejiminin bütün hak taleplerini ve insan temelli argümanları yutması, sindirmesi ve silikleştirmesi. (Kısa Dalga)

Gündem