YSP’li Doğan, çocuk yoksulluğunu Meclis gündemine taşıdı: ‘Her iki çocuktan biri yoksul’

YSP’li Doğan, çocuk yoksulluğunu Meclis gündemine taşıdı: ‘Her iki çocuktan biri yoksul’
Yeşil Sol Parti Milletvekili Ayşegül Doğan, barınmadan yeterli gıdaya eşirime, eğitimden sağlığa ve yaşanılabilir bir çevreye kadar çocukların temel haklarına dair sorunların çözümünün Aile Bakanlığı’nın sorumluluğunda olduğunu belirtti.

Yeşil Sol Parti Şırnak Milletvekili Ayşegül Doğan, çocuk yoksulluğunu Meclis gündemine taşıdı.

Doğan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması istemiyle Meclis’e sunduğu soru önergesinde, Türkiye’deki çocuk yoksulluğuna dair veriler paylaşarak, bakanlığın çalışmaları hakkında bilgi istedi.

Derin yoksulluğun ülke gündeminin en hayati başlığı olduğunu belirten Doğan, “Araştırmalar, bu durumun en çok çocukların sağlıklı ve dengeli beslenmesi ile eğitim ve barınma gibi temel ihtiyaçlarının giderilmesini etkilediğini göstermektedir” dedi.

“TÜİK’e göre her iki çocuktan biri yoksul”

Doğan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın “Sosyal ve Ekonomik Destek” (SED) hizmetinden yararlandırılan çocuk sayısının Temmuz 2023 itibarıyla 165 bin 201’e ulaştığını hatırlatırken, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bu yıl ilk defa açıkladığı “çocuk, yoksulluk ve yaşam” raporuna göre, Türkiye’de 9,4 milyon çocuğun yani her iki çocuktan birinin yoksulluk çektiği, ülke geneli değerlendirmelerinde ise nüfusun yüzde 32,6’sının yoksulluk riski altında olduğu tespitini aktardı.

Doğan, “Risk altında olanların yüzde 42,7’sini, 0-17 yaş arası “ciddi yoksulluk çeken çocuk” oluşturmaktadır. Uzmanlar bu durumun, sosyal dışlanma riski yaratabileceğinin altını çizmiştir” dedi.

“Dünya Gıda Örgütü’nün 2022 verilerine göre, Türkiye’de 14,8 milyon kişi yetersiz beslenmekte, bu oranının en yüksek olduğu il ise yüzde 20,6 ile Şırnak olmuştur. Türkiye’de yaşayan çocuk sayısı son istatistiklere göre yaklaşık 23 milyon olup bu oran, ülke nüfusunun %26,9'unu oluşturmaktadır” diyen Doğan, barınmadan yeterli gıdaya eşirime, eğitimden sağlığa ve yaşanılabilir bir çevreye kadar çocukların temel haklarına dair sorunların bakanlığın sorumluluğunda olduğunun altını çizdi.

Yeşil Sol Parti Milletvekili Ayşegül Doğan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a şu soruları yöneltti:

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın SED kapsamında, ailelerine ödeme yaptığı ve temel ihtiyaçları karşılanamadığı için ailesinden koparılan ya da koparılma riski taşıyan çocuk sayısı kaçtır?
  • “Ciddi yoksullaşma” yaşayan 9,4 milyon çocuk için Bakanlık hangi çalışmaları yürütmektedir?
  • Dünya Gıda Örgütü’nün 2022 verilerine göre, yüzde 20,6 ile Şırnak çocuklarda yetersiz beslenmenin en yüksek oranda yaşandığı il olarak tespit edilmiştir. Bakanlığın, il özelinde, çocukların dengeli ve sağlıklı beslenmesi için başlattığı bir çalışma var mı?
  • Bakanlığınızın, iddialarda yer verilen yoksul çocuk sayısındaki artışın kalıcı olarak çözüme kavuşturulması konusunda kapsayıcı farklı bir yaklaşımı, çalışması ya da uygulanmakta olan projesi var mıdır?
  • Ekonomik kriz ve yoksullaşma nedeni ile kaç çocuk Bakanlığınızın korumasına bırakılmıştır?
  • Giderek artan ve “çocuk yoksulluğu” olarak adlandırılan mevcut durum göz önüne alındığında, Bakanlığınız tarafından, çocuk sağlığı ile bedensel ve zihinsel gelişim bozukluklarına odaklanan yaygın saha araştırmaları ve taramalar yapılmakta mıdır?
  • Ülke genelinde durumun önemi ve hassasiyeti ortadayken Bakanlıklar arası ortak bir çalışma ve acil eylem çağrısı yapmak için hala ne beklenmektedir?
  • Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi’nde yoksul çocukların okul ortamında “Arkadaş edinmede zorluk, utanma ve sosyalleşmede zayıflık” gibi olumsuzluklara maruz kaldığı sonucuna varılmıştır. Bu tespitlere dayanarak, artan yoksulluğun önlenmesi ve çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerinin giderilmesi amacıyla, Bakanlığınız hangi önlemleri almaktadır?
  • Sağlık Bakanlığı’nın 2019-2023 Çocukluk Çağı Obezı̇tesı̇nı̇n Önlenmesı̇ Eylem Planı’nda, tüm okul koridorlarında ve spor alanlarında ücretsiz, temiz, içilebilir su temini için %70 su çeşmeleri sağlanmasının yanı sıra ücretsiz taze sebze ve meyve desteğinin sağlanacağı “okul meyve/sebze ve okul sütü/üzümü” programları, 2023 yılı hedeflerinde yer almıştır. Hedefte gerçekleşme yüzdesi kaçtır? Bakanlığınız tarafından konunun takibi yapılmakta mıdır? (Kısa Dalga)

Gündem