Yüksek faiz oranları lüks gayrimenkul satışlarına darbe vurdu

Yüksek faiz oranları lüks gayrimenkul satışlarına darbe vurdu
Covid-19 pandemisinin ardından lüks gayrimenkul pazarına rağbet arttı. Ancak Knight Frank tarafından yayınlanan bir rapora göre yüksek borçlanma maliyetleri emlak piyasasının en üst dilimini bile etkilediğini gösteriyor.

Dünya çapında 12 pazardaki alımları takip eden gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank'in raporuna göre, 10 milyon doların üzerindeki konut satışları ikinci çeyrekte bir önceki yıla kıyasla yüzde 13 düştü. Haziran ayına kadar olan 12 aydaki toplam satışlar, 2021'deki 40,7 milyar dolara kıyasla 30 milyar doların biraz altına geriledi. Bloomberg'in haberine göre bu rakam, 2019'daki 18,6 milyar dolarlık salgın öncesi satışların hala çok ilerisinde.

GazeteOksijen'in haberine göre Corona virüs salgını, daha büyük mülkler ve tatil köyü benzeri olanaklara sahip ikinci evler arayan ultra zenginlerin emlak satışlarında bir artışa yol açtı. Ancak, dünya genelinde yükselen faiz oranlarının emlak piyasasının en üst dilimini bile etkilemesiyle satışlar düşmeye başladı.

Dubai zirvede

Yabancı servet Birleşik Arap Emirlikleri'ne akmaya devam ederken, Dubai ikinci çeyrekte hacim açısından en üst sırada yer aldı. Şehir, 2022'nin ikinci çeyreğindeki 797 milyon dolara kıyasla, bu dönemde 10 milyon doların üzerinde toplam 1,6 milyar dolarlık satış gördü. İkinci çeyrek satışlarında New York 1,1 milyar dolarla ikinci sırada yer alırken onu 1 milyar dolarla Londra takip etti.

Knight Frank küresel araştırma müdürü Liam Bailey, önümüzdeki yıl çoğu piyasada arz eksikliğinin satışlar üzerinde baskı yaratabileceğini söyledi. Bailey, "2020 ve 2022 yılları arasında yeni inşaatların başlamaması, yeni teslimatlar için zayıf bir 2024 anlamına geliyor ve bu da mevcut stok için artan rekabete işaret ediyor, bu durum fiyatlandırmanın altına bir taban koyacaktır. Yakın vadede piyasaların çoğunda en büyük kısıt arzdır" ifadelerini kullandı. (Kısa Dalga)

Gündem