Yüksel Genç: “Kürt seçmenin AKP’den kopuşu dönüşsüz hal alıyor”

Yüksel Genç: “Kürt seçmenin AKP’den kopuşu dönüşsüz hal alıyor”
Sosyal Politik Araştırma Merkezi Koordinatörü Yüksel Genç, Kürt seçmenin AKP’den kopuşunun dönüşsüz bir hal almaya başladığını, CHP’nin bölgede oylarını iki katına çıkardığını söyledi.

Sosyal Politik Araştırma Merkezi Koordinatörü Yüksel Genç, Kürt seçmenin AKP’den kopuşunun dönüşsüz bir hal almaya başladığını, hem Millet İttifakı hem de Cumhur İttifakının Kürt seçmenin blok oylarına ihtiyaç duyduğunu, CHP’nin Doğu ve Güneydoğu’da oylarını artırdığını söyledi.

Genç’in, Gazete Duvar’dan Fırat Bulut’un sorularına verdiği yanıtların bazı bölümleri şöyle:

KÜRT SEÇMENİN DAĞILIMI: Bölge illerinde ağustos sonunda yaptığımız saha çalışmasına göre, “24 Haziran 2018’de gerçekleşen genel seçimlerde hangi partiye oy verdiniz?” sorusuna görüşmecilerin “yüzde 36,4’ü HDP, yüzde 25,5’i AKP, yüzde 6,5’i CHP, yüzde 3,7’si MHP, yüzde 2’si İYİ Parti, yüzde 0,9’u Saadet Partisi, yüzde 0,6’sı Hüda-Par ve yüzde 24,3’ü ise oy kullanmadım” demiş.

“Bu pazar bir genel seçim olursa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna ise görüşmecilerin “yüzde 39,6’sı HDP, yüzde 16,4’ü AKP, yüzde 12,3’ü CHP, yüzde 8,4’ü ‘kararsızım’, yüzde 9,7’si ‘oy kullanmayacağım’, yüzde 4,4’ü İYİ Parti, yüzde 3’ü Deva Partisi, yüzde 2,6’sı MHP, yüzde 1,3’ü Gelecek Partisi, yüzde 0,7’si Saadet Partisi, yüzde 0,6’sı Hüda-Par, yüzde 0,3’ü TİP, yüzde 0,3’ü Vatan Partisi, yüzde 0,2’si Zafer Partisi ve yüzde 0,2’si Yeniden Refah” dediği görülüyor.

KÜRT SEÇMENİN 6’LI MASAYA BAKIŞI: Aslında 6’lı Masa’nın ilk kurulduğu günden bu yana Kürt seçmenin nabzını tutuyoruz. Konuya ilgi ve eğilimini ölçmeye çalışıyoruz… Ne var ki, ilk buluşmanın ardından yaptığımız tüm ölçümler, 6’lı Masa muhalefetinin Kürt seçmende heyecan ve beklenti oluşturamadığını bize söylüyor. AKP-MHP iktidarının değişimini en çok arzulayan bir seçmen kategorisinin 6’lı Masa buluşmalarına dönük bu heyecansız ve beklentisizlik halinin temel nedeni, kuşkusuz bu seçmen grubuna Masa’nın yanıt verememiş olmasıdır.

İTTİFAKLARIN KÜRT SEÇMENİN BLOK OYUNA İHTİYACI: Peki Kürt seçmenin desteğini almayan bir Millet ittifakı, cumhurbaşkanlığı seçimlerinden başarıyla çıkar mı? Hayır. Az önce de dedim; her iki egemen ittifak da HDP oylarını blok olarak kendi safına katmadığı sürece cumhurbaşkanlığı seçimini ilk turda kazanamaz. Meclis’te parlamenter sisteme geçiş gibi anayasal değişiklik gerektiren çoğunluğu yakalayamaz, kilitlenir. Bu ihtimal nedeniyledir ki, aslında iktidar bloku ve ana muhalefet bloku HDP’siz, Kürtlerin aktörleşmediği formülasyonlara oynuyor görünüyor şimdilik.

AKP’DEN KOPUŞ, DÖNÜŞSÜZ HAL ALIYOR: Özellikle son iki yılda Kürt seçmenin AKP’den kopuşu dönüşsüz bir hal almaya başladı. Aslında AKP’den ilk olarak ve grupsal biçimde Kürt seçmen uzaklaştı. Bunda AKP iktidarının 2015 ve sonrasındaki uyguladığı Kürt sorununda güvenlikçi politikalara dönüş ve MHP ile kurduğu ittifakın ortaya çıkardığı milliyetçi dozajı yüksek, kutuplaştırıcı gerilimin payı oldukça belirleyici.

CHP BÖLGEDE OYLARINI İKİ KAT ARTTIRDI: CHP’nin ‘bölge ziyaretleri’ doğrusu kısmi ilgi görüyor. Mevcut iktidarın değişiminde önemli ve temel bir aktör olarak görülmesi, bölge seçmeninin mevcut iktidara dönük tepkisi, CHP’ye ilgiyi belli açılardan arttırmış olsa da Kürt meselesi başta olmak üzere Türkiye’nin temel sorunlarına dönük çözüm dilini kullandıkça, argümanlar ürettikçe ilgi de artıyor. Bu konulardan uzaklaştıkça da azalıyor… Şimdiye kadar ortaya çıkan duruma bakıldığında CHP, bölgedeki oylarını iki kat artırmış görünüyor. Bu oranın ve daha fazlasının sandıkta çıkabilmesinin ise iki önemli koşulu var: Birincisi, Kürt meselesinde istikrarlı ve giderek projeye kavuşacağını göstereceği çözüm söylemleri, ikincisi ise iktidar olacaklarına dair sergileyecekleri yüksek motivasyon.

Gündem