Vatandaştan indirim tepkisi: Kolisi 40 TL olan yumurtada sadece 3,5 TL indirim olmuş

Vatandaştan indirim tepkisi: Kolisi 40 TL olan yumurtada sadece 3,5 TL indirim olmuş
Temel gıdada KDV’nin yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmesi kararı bugün etiketlere yansıdı. Ancak bugüne kadar yapılmış olan yüksek zamların ardından ürünlerdeki yüzde 7’lik KDV indirimi dahi vatandaşın alım gücünü yükseltemedi. Kolisi 40 TL olan yumurta alacağını, ancak sadece 3,5 TL indirim olduğunu belirten vatandaş Ertan Bağ, “Bir kolide bir tane gezen tavuğun yumurtasını indirmişler, çok teşekkür ediyoruz" dedi.

Temel gıdada KDV’nin yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmesi kararı bugün etiketlere yansıdı. Ancak bugüne kadar yapılmış olan yüksek zamların ardından ürünlerdeki yüzde 7’lik KDV indirimi dahi vatandaşın alım gücünü yükseltemedi. Kolisi 40 TL olan yumurta alacağını, ancak sadece 3,5 TL indirim olduğunu belirten vatandaş Ertan Bağ, “Bir kolide bir tane gezen tavuğun yumurtasını indirmişler, çok teşekkür ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanına sesleniyorum. Rica ediyorum, kendi istediği bir markete birlikte gidelim. Ben maaşımı vereceğim kendisine bizim için alışveriş yapsınlar. Ne alabileceğiz ben de merak ediyorum” dedi. Eşiyle alışveriş yapıp 5 farklı ürüne 200 TL ödeyen emekli öğretmen Emine Yıldız ise “Emekliyiz ama para yetmiyor” diye konuşurken göz yaşlarını tutamadı.

ANKA Haber Ajansı, temel gıda ürünlerinde yüzde 7’lik KDV indiriminin vatandaşa nasıl yansıdığı ve vatandaşın neler düşündüğünü Ankara’da market alışverişi yapanlara sordu.

“BÜYÜK İNDİRİM YAPMAZ. YİNE FİYATLAR YÜKSEK. SON 6 AYDIR BUNU YAŞIYORUZ ÜLKEDE”

Emekli olduğunu söyleyen Mert Olcan KDV indiriminin uygulanmasının ardından bugün ilk alışverişini yaptığını söyledi. "1 kilo ete 126 TL" ödediğini söyleyen Olcan şöyle devam etti:

“Bu fiyatların insanı memnun etmesi mümkün değil ki. KDV’nin yüzde 1 veya yüzde 8 olması çok büyük bir indirim yapmaz. Yine fiyatlar yüksek. Son 6 aydır bunu yaşıyoruz ülkede. Bundan 10 gün önce alsaydık da onun fişini tutsaydım, bir kıyaslama yapabilirdim ama bu fiyat yüzde 1’le olan fiyat mı? Yoksa fiyat yukarı çıktı da böyle mi oldu, onu bilemiyorum. Yüzde 8 de olsa yüzde 1 de olsa bir şey fark etmez. Ülkenin geldiği duruma bakarsanız şu an da yapılabilecek bir şey olduğunu sanmıyorum.”

“EMEKLİYİZ AMA PARA YETMİYOR” DERKEN GÖZ YAŞLARINI TUTAMADI.

Emekli yaşlı bir çift ise indirimden sonra ilk alışverişini yaptı. 5 farklı ürüne 200 TL ödeyen emekli öğretmen Emine Yıldız, “Emekliyiz ama para yetmiyor” diye konuşurken göz yaşlarını tutamadı. Yıldız, “Daha rahat edebilirdik ama maaş hiç artmıyor. 15’inde bitiyor. Yılbaşı oluyor, bayram oluyor. Çocuklar geliyor ‘Ne yapacağız’ diye şaşırıyoruz. Bugün aldığımızı bir dahakine almamaya çalışıyoruz. 17 sene öğretmenlik yaptım biz böyleysek, bizden aşağı olanlar nasıl geçiniyorlar ona şaşırıyorum” diye konuştu.

"ETİKETE BAKTIM, PAHALI"

KDV indirimi uygulanan et ve süt ürünlerini pahalı olduğunu söyleyen bir başka vatandaş, “Etikete baktım bayağı pahalı” diyerek almadığını söyledi.

“SAYIN CUMHURBAŞKANINA SESLENİYORUM. RİCA EDİYORUM, BİR MARKETE BİRLİKTE GİDELİM. BİZİM İÇİN ALIŞVERİŞ YAPSINLAR”

Vatandaş Ertan Bağ da şunları söyledi:

“Markete çok büyük umutla gittik. Acaba yüzümüz gülecek mi dedik, hüsran! Yüzde 8’lik bir KDV indiriminden bahsediliyor. Yapılırken bari dalga geçmeseler iyi olurdu. Şöyle düşünün bir koli yumurta alacağım 40 lira. Buradan düşen KDV 3 lira. Bir tane yumurta 1,75 TL civarında. Bir de gezen köy tavuğu yumurtası 3,5 TL. Bir kolide bir tane gezen tavuğun yumurtasını indirmişler, çok teşekkür ediyoruz halkı çok düşünüyorlar. bugün ürün alamadım.... Sayın Cumhurbaşkanına sesleniyorum. Rica ediyorum, kendi istediği bir markete birlikte gidelim. Ben maaşımı vereceğim kendisine bizim için alışveriş yapsınlar. Ne alabileceğiz ben de merak ediyorum.”

Metin Gürseyer, “Market market dolaşıyorum. Değişen hiçbir şey yok. 25’e çıkmış ama 1 lira fark ediyor. 24 TL’nin bir anlamı yok. Bunlar göstermelik şeyler ben inanmıyorum.

"DOĞALGAZ VE ELEKTRİK FİYATLARINI DÜŞÜRMESİ LAZIM"

Et ve süt ürünlerinin fiyatlarına baktığını söyleyen Gürseyer, “Zaten et başını aldı, gitti. Kimsenin evine et girmiyor. Marketler boş, vatandaş girmiyor. Fiyatlar fırladı gitti. İstediği kadar düşürsün, önceden düşürmesi gerekiyordu. Önemli olan doğalgaz ve elektrik fiyatlarını düşürmesi lazım. Kombiyi çalıştırmaya çekiniyoruz. İki kişiyiz 800 lira elektrik faturası geliyor. Bunlar hep oyalama. 70 yaşıma geldim, hepsini gördüm. 30 senedir böyle bir şey görmedim bu ülkede.

Bir diğer vatandaş, “İki gün önce aldığım helva 29,90 liraydı. Bugün tekrar baktım KDV yüzde 1, ama fiyatta indirim yok. Cumhurbaşkanımız açıkladığında helva dahil her şey geçiyor. Emekliye zamdan sonra gökyüzüne çıkan zamlar yapıldı ürünlere” dedi.

KDV İNDİRİMİ UYGULANAN TEMEL GIDA ÜRÜNLERİ NELER?

KDV indirimi uygulanan temel gıda ürünleri şunlar:

“Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar, domuz, kümes hayvanları, balık, yumurta, bal, bağırsak, çeşitli sebze fideleri, yenilen sebzeler ve bazı kök ve yumrular, yenilen meyveler ve yenilen sert kabuklu meyveler, kahve, çay, baharat, Paraguay çayı, hububat, değirmencilik ürünleri, malt, nişasta, buğday glüteni, sebze meyve tohumları, nane, şeker kamışı, pamuk tohumu, yağlı tohum ve meyvelerin unu, hayvansal ve bitkisel yağlar, et, balık, kabuklu hayvanlar, şeker ve şeker mamulleri, kakao ve müstahzarları, hububat, un, nişasta veya süt müstahzarları, pastacılık ürünleri, sebze, meyve, sert kabuklu meyveler ve bitkilerin diğer kısımlarından elde edilen müstahzarlar, yenilen çeşitli gıda müstahzarları, su ve soda, zeytin küspesi, tuz.”


(Haber: DİLAN KUTLU - Kamera: KEMAL SEVİNDİRİCİ /ANKA)

Gündem