Yunan profesörden 'İstanbul' tahmini: 7.8'lik deprem uyarısı

Yunan profesörden 'İstanbul' tahmini: 7.8'lik deprem uyarısı
Yunanistan Jeoloji ve Doğal Afet Yönetimi Profesörü Efthymios Lekkas, muhtemel İstanbul depremine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. İstanbul'da 7.8 büyüklüğünde bir deprem yaşanabileceğini belirten Lekkas, gelecek yıllarda gerçekleşme ihtimaline yönelik oranları paylaştı.

Yunanistan Jeoloji ve Doğal Afet Yönetimi Profesörü Efthymios Lekkas, beklenen İstanbul depreminin büyüklüğü ve zamanı hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Yunanistan Jeoloji ve Doğal Afet Yönetimi Profesörü Efthymios Lekkas "7.7 veya 7.8 büyüklüğünde bir deprem olursa İstanbul'daki binaların üçte biri yıkılır. Depremin 2020 yılına kadar olması bekleniyordu ancak artık fay hattında biriken stres daha da artmaya başladı" dedi.

Milliyet'te yer alan habere göre, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın 13 parçadan oluştuğunu ve 12 parçasının kırıldığına söyleyen Lekkas, bu parçaların 1999'da Marmara'da kırıldığını aktardı.

Depremin olabileceği tarih için ihtimalleri verdi

Geriye sadece İstanbul'un güneyindeki hattın kaldığını hatırlatan ve 65 kilometre uzunluğundaki bu fayın 7 ve üstündeki bir depremi tetikleyeceğini belirten Lekkas "Şimdilik uykuda ancak enerji biriktirmeye devam ediyor" ifadesini kullandı.

Marmara'nın güneyindeki fayın beş yıl içinde kırılmasını beklediklerini belirten Lekkas "Yapılan araştırmalara göre bu ihtimal yüzde 80'den fazla, birkaç hafta içinde büyük bir depremin gerçekleşmesi ise yüzde 40 civarında. Yıllar geçtikçe bu oranlar elbette yükselir" ifadelerini kullandı. (Kısa Dalga)

Gündem