Yunanistan'da casus yazılım skandalı: İstihbarat başkanı itiraf etti

Yunanistan'da casus yazılım skandalı: İstihbarat başkanı itiraf etti
Komşu Yunanistan'da Ulusal İstihbarat Teşkilatı'nın (EYP) Başkanı Panagiotis Kontoleon'un, bir gazetecinin yasadışı şekilde izlendiğini itiraf ettiği belirtiliyor.

Komşu Yunanistan, aylardır devam eden yasadışı dinleme skandalında gelen çarpıcı itirafı konuşuyor. Yunanistan Ulusal İstihbarat Teşkilatı'nın (EYP) Başkanı Panagiotis Kontoleon, bir gazeteciye yönelik casusluk faaliyetlerinde bulunduklarını itiraf etti.

İtiraf, merkez soldaki PASOK'un lideri Nikos Androulakis tarafından cep telefonunun bir casus yazılımla dinlendiği şüphesi nedeniyle savcılığa başvurması sonrasında geldi. Androulakis'in başvurusu sonrasında Yunanistan parlamentosunun Kurumlar ve Şeffaflık Komitesi casus yazılım iddialarını görüşmek üzere geçen hafta kapalı bir oturum gerçekleştirdi.

'KESİNLİKLE İTİRAF ETTİ'

Bu oturumda söz alan EYP Başkanı Kontoleon'un, CNN Yunanistan'ın ekonomi muhabirlerinden Thanasis Koukakis'in cep telefonuna casus yazılımın yerleştirildiğini kabul ettiği belirtildi. Toplantıya katılan iki milletvekili Reuters'a yaptıkları açıklamada, Kontoleon'un gazetecinin izlendiğini itiraf ettiğini söyledi. Kaynaklardan biri, "Casusluğu kesinlikle itiraf etti" dedi.

Buna göre, doğrudan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'e bağlı olan Kontoleon oturumda, EYP'nin çalışmalarını sadece kendi edindiği bilgilere değil, aynı zamanda yabancı istihbarat servislerinden gelen ipuçları ve taleplere göre de yürüttüğünü söyledi.

HÜKÜMET SÖZCÜSÜ REDDETTİ

Kontoleon ilgili soruları yanıtsız bırakırken, hükümet sözcüsü Giannis Oikonomou "Hükümetin saklayacak hiçbir şeyi yok ve vakaları incelemesi için adalet sistemine çağrı yaptık" dedi. Reuters'a konuşan sözcü, Yunan yetkililerin gazeteci Koukakis'in telefonunda kullanıldığı belirtilen yazılımı kullanmadığını ve bu yazılımı satan şirketlerle iş yapmadığını savundu.

CNN MUHABİRİ: ŞAŞKINIM

Mali suçlar üzerine araştırmacı gazetecilik yapan ve telefonunun hacklendiğini ilk olarak nisan ayında açıklayan Koukakis ise "Bir muhabir olarak haber yaptığım alanların -ekonomi politikalarının ve bankacılık sisteminin- bir ulusal güvenlik tehdidi olarak görülmesi karşısında şaşkınım" dedi.

Yunanistan'ın üyesi olduğu Avrupa Birliği gazetecilere karşı casus yazılımların kullanılmasını kabul edilemez görürken, iddiaların araştırılması için Yunanistan hükümeti üzerindeki baskı giderek artıyor.

Koukakis'in akıllı telefonunun hacklendiğinin ortaya çıkması sonrasında savcılık soruşturma başlatmıştı.

SYRIZA'NIN İLK TEKLİFİ REDDEDİLMİŞTİ

Ancak dinleme iddiaları ilk ortaya atıldığında ana muhalefetteki SYRIZA'nın parlamento komitesinin toplanması için yaptığı çağrı, komite başkanı tarafından reddedilmişti. Fakat PASOK lideri Androulakis'in temmuz ayında resmi şikayette bulunması sonrasında her iki parti tarafından yinelenen teklif bu kez reddedilememişti.

SYRIZA aynı zamanda Miçotakis'e, hem Androulakis'in hem de gazeteci Koukakis'in telefonlarına Predator isimli casus yazılım yerleştirildiği iddialarının araştırılması, olası demokrasi ve insan hakları ihlallerinin aydınlatılması için resmen talepte bulundu.

Predator isimli casus yazılım, yerleştirildiği telefonlardan şifreleri, dosyaları, fotoğrafları ve telefon rehberini kopyalayabiliyor. Aynı zamanda, bir telefonun kamerasını ve mikrofonunu aktive ederek yakında konuşmaları dinleyebiliyor. (Kısa Dalga)

Dünya