Yurt dışındaki rekor katılım, sonuçları nasıl etkiledi: 'Yeni diasporanın oyları TİP'e kayıyor'

Yurt dışındaki rekor katılım, sonuçları nasıl etkiledi: 'Yeni diasporanın oyları TİP'e kayıyor'
14 Mayıs cumhurbaşkanlığı seçimlerine yüksek katılımla beraber Türkiye İşçi Partisi'nin yurt dışı oylarındaki yüksek oranlar çıkmasına ilişkin değerlendirmede bulunan Dağhan Irak 'Yeni diasporanın oyları TİP'e kayıyor' görüşünü dile getirdi.

14 Mayıs'taki Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili seçimlerinin Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklanan kesin sonuçlarına göre yurt dışında katılım yüzde 53'ü geçerek 2011 seçimlerinden bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Seçim sonuçlarını BBC Türkçe'ye değerlendiren İngiltere'deki Huddersfield Üniversitesi Medya ve Beşeri Bilimler Bölümünden Doç. Dr. Dağhan Irak, yurt dışıyla ilgili olarak, "Türkiye’deki kadar siyasi geçişkenlik olan ortamlar değil. Çünkü genelde kimlik üzerinden kurulan pozisyonlar var ya da Türkiye'den gelenlerin Türkiye'de oluşturduğu siyasi fikirler, anlayışlar üzerinden kurulu pozisyonlar var. Bunlar sandığa yansımış görünüyor." diyor.

Genel seçimde yurt içinde yüzde 1,7 oy alan Türkiye İşçi Partisi (TİP) bazı ülkelerde Türkiye'deki oy oranının 5-6 katına kadar çıktığını gördü.

Yunanistan'da yüzde 12'ye yakın oy alan TİP, İspanya'da yüzde 10,7, Birleşik Krallık ve Kanada'da yüzde 8'e yakın oy oranına ulaştı.

Merve Kara-Kaska'nun haberine göre Irak, "Yeni diasporanın oylarının TİP'e kaydığını" söylüyor ve bunu şöyle açıklıyor:

"TİP adında 'işçi' olsa da daha okumuş, şehirli, orta sınıfa hitap ediyor. Türkiye'de yüksek oy aldığı yerler de büyük kentler. Birleşik Krallık'a son yıllarda Ankara Anlaşması gibi yollarla gelen insan gönderen bölgeler de buralar odu. Yeni diaspora bu anlamda TİP'e sempati duymuş olabilir.

"Yunanistan ciddi bir şekilde yeni diasporanın olduğu bir yer, burada TİP, YSP'nin önüne geçerek yüzde 12 almış ve AKP'yi geçmiş.

"Estonya genellikle bilişim sektöründen göçün yaşandığı bir yer ve yüzde 11 civarı bir oy aldı. Bunlar yeni diasporanın tipe kaydığı tezini destekliyor olabilir." (Kısa Dalga)

Gündem