Zam korkusu beklenti enflasyonunu harekete geçirdi

Zam korkusu beklenti enflasyonunu harekete geçirdi
Perakende sektörü, kur artışı ile hareketlendi. Gelişmenin ürün fiyatlarına zam olarak yansıyacağı kaygısı beklenti enflasyonunu yeniden harekete geçirdi. TL’deki değer kaybı turist alışverişini canlandırırken, AVM trafiği yüzde 15 yükseldi. Birçok markada satışlar adette yüzde 20 artış gösterdi.

Perakende sektörü, seçim sonrası artan kur ve asgari ücrette meydana gelecek artışın ürün fiyatlarına zam olarak yansıyacağı beklentisi ile hareketli bir döneme girdi. Olası yukarı yönlü fiyat hareketlerinden etkilenmemek için ihtiyaçlarını öne çeken tüketiciler beklenti enflasyonunu yeniden harekete geçirdi.

Ekonomim’den Yener Karadeniz’in haberine göre, babalar gününün de etkisi ile AVM ziyaretçi sayıları yüzde 15 artarken değer kaybeden TL, turist alıverişini canlandırdı. Markalar ise günlük satış rekorları kırdı. Birçok şirket, satışlarını adet bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20’ye yakın artırdı.

Sektör temsilcileri, kurda meydana gelen artışın ithal ürünlerde zam olarak yansımasının kaçınılmaz olduğunu belirtirken, yerli ürünlerde söz konusu artış oranının sınırlı ve daha uzun vadede gerçekleşeceği yorumunu yaptı.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, babalar günü, okulların kapanması ve tatil hazırlıkları nedeni ile perakende sektöründe satışların hareketlendiğini, UEFA Şampiyonlar ligi finalinin ise yeme içme sektörünü canlandırdığını söyledi. Öncel, “Söz konusu harekette tabi ki zam gelecek endişesi de etkili. Elektronik, beyaz eşya ve bilgisayar satışlarının arttığını gözlemliyoruz” dedi. Zam konusunda ise Öncel, “Hazır giyimde çok uçuk bir fiyat artışı beklemiyoruz. Ancak ithal ağırlığının yüksek olduğu elektronikte zam kaçınılmaz” dedi.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Nuri Şapkacı, geçen haftasonundan itibaren ziyaretçi sayılarının hem 2019, hem de geçen yılın üstünde seyrettiğini belirterek, “Dövizde meydana gelen artışın özellikle ithal ürünlere zam olarak yansıyacağı beklentisi alışverişte bir hareketliliği beraberinde getirdi. Asgari ücrete gelecek zammın da perakendecinin maliyetlerini artıracağı için ürün fiyatlarına belli bir oranda yansıtılacağı konuşuluyor. Onun da ürün fiyatlarına kısmi dahi olsa zam olarak yansıyacağını tahmin ediyoruz. Bu da satın alma talebini öne çekiyor. AVM ziyaretçi sayılarında turist tarafında da bir artış var. TL’deki değer kaybı, bu tarafı da hareketlendirdi. Diğer taraftan fiyatların artma potansiyeline karşılık online tarafta iptaller olduğunu duyuyoruz. İnternet satışlarında ‘ürün kalmadı, veremiyoruz’ lafını duymak yerine mağazalardan hemen satın alma eğilimine giriyorlar. Tüm bu gelişmelerin etkisi ile AVM ziyaretçi sayıları en zirve yıl olan 2019’un bile yüzde 15 yukarısında seyrediyor” ifadelerini kullandı.

Birçok ürün yatırım aracı oldu

Fiyatlar artacak beklentisi birçok tüketim ürününün yatırım aracına dönüşmesine yol açtı. Küçük ev aletleri ile ilgili iki hafta önce alınan gözetim uygulaması ile satın alım hareketi artarken aynı ürünlere kur artışı ve yeni vergilerin fiyatlara yansıtılması ile online satış sitelerinde tüketiciler tarafından satışa sunuldu. Bu durum perakende sektöründe ihtiyaç dışı tüketimi tetiklerken, ikinci el piyasasında da hareketliliğe yol açtı. Sadece Letgo’da 30 binden fazla ev aleti satış ilanı bulunuyor. (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Ekonomi