Blinken, ABD'nin HTŞ ile doğrudan temas kurduğunu doğruladı

Blinken, ABD'nin HTŞ ile doğrudan temas kurduğunu doğruladı
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, ABD'nin HTŞ ile doğrudan temas kurduğunu, Batılı ve Arap devletlerin yanı sıra Türkiye'nin de birleşik ve barışçıl Suriye'ye destek verdiğini söyledi.

Kısa Dalga - ABD, Türkiye, AB ve bazı Arap ülkelerinin temsilcileri, dün Ürdün'ün Akabe kentinde Suriye’ye dair önemli görüşmelerde bulundu. Toplantıya katılan ülkeler, Suriye’deki muhalif gruplardan HTŞ’nin Beşar Esad rejimini devirmesinin ardından, "kapsayıcı ve mezhepçi olmayan" yeni bir hükümet kurulması gerektiğini vurguladı.

"Geçiş süreci için yaptırım gözden geçirilecek"

Ürdün’deki zirveye katılan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD’nin Suriye’deki HTŞ üyeleriyle "doğrudan temaslar" kurduğunu belirterek, Batılı ülkeler ve Arap devletlerle birlikte Türkiye’nin de birleşik ve barışçıl bir Suriye için destek verdiğini ifade etti. Blinken, HTŞ ile temasların detaylarına girmedi ancak 2018’de Washington’un bu grubu "terörist" ilan etmesine rağmen böyle bir açıklama yapması dikkat çekiciydi. Blinken, ayrıca "Son zamanlarda duyduğumuz bazı olumlu gelişmeleri takdir ediyoruz, ama asıl önemli olan sürekli ve somut adımlardır. Geçiş süreci ilerlerse, yaptırımlar ve diğer tedbirleri gözden geçireceğiz" dedi.

ABD, Türkiye, AB ve Arap ülkelerinden suriye’ye barışçıl gelecek için destek

Görüşmelerin ardından yapılan ortak açıklamada ABD, Türkiye, AB ve Arap ülkelerinin diplomatları, Suriye halkına daha umutlu, güvenli ve barışçıl bir gelecek inşa etmeleri için "tam destek" verdiklerini açıkladı. Aynı zamanda, Suriye’de insan haklarına saygılı, kapsayıcı, mezhepçi olmayan ve temsili bir hükümetin kurulmasına yönelik şeffaf bir geçiş süreci çağrısında bulundular. Açıklamada, "Suriye, nihayetinde on yıllardır süren izolasyona son verme şansına sahip" denildi.

İngiliz Medyası: Türkiye, Suriye’deki Çatışmalarda Kritik Rol Oynuyor

İngiliz basınında, Türkiye’nin Suriye’deki iç savaşın başında, Şam’daki Türk Büyükelçiliği’ni kapatmasının ardından 12 yıl sonra yeniden büyükelçilik açması ve Suriye’deki etkin rolü üzerinde duruldu. Türkiye'nin, Suriye’nin kuzeybatısında önemli bir nüfuz kurmuş olması, Esad’a karşı savaşan HTŞ ile olan ilişkileri ve buradaki silahlı gruplara sağladığı destek, Türkiye’yi Suriye'deki çatışmaların önemli oyuncusu yapıyor.

Katar, Suriye ile diplomatik ilişkileri yeniden başlatmayı planlıyor

İngiliz medyasına konuşan, ismi açıklanmayan bir Katarlı diplomat, bugün bir Körfez heyetinin Suriye’yi ziyaret ederek, yardım ve büyükelçiliğin yeniden açılması gibi konuları görüşmek üzere geçici hükümet yetkilileriyle bir araya geleceğini belirtti. Diğer Arap ülkelerinin aksine, Katar 2011’de Esad rejimiyle olan diplomatik ilişkilerini kesmişti ve bu ilişkiyi yeniden kurmamıştı.

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen de Ürdün’deki görüşmelere katılanları, insani yardım sağlamaya ve "devlet kurumlarının çökmesini engellemeye" çağırdı. Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Kaja Kallas, AB’nin Suriye'nin yeniden inşası ve kalkınması konusunda önemli bir aktör olduğunu vurguladı.

Suriye'nin kuzeydoğusunda ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Başkanı Mazlum Kobani de dün yaptığı açıklamada, SDG’ye bağlı kişilere, Suriye’deki diyalog sürecine olumlu yaklaşmalarını istedi. (Dış Haberler)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Dünya