Esad'ın Şam'daki son gününde neler yaşandı?
ABD merkezli New York Times (NYT) gazetesi, Heyet Tahrir Şam (HTŞ) liderliğindeki cihatçı grupların Şam'ı ele geçirmesiyle eş zamanlı olarak Suriye'den kaçan Beşar Esad'ın ülkedeki son saatlerini yazdı.
Gazete Duvar'ın NYT'den aktardığı habere göre, cihatçıların Şam'a doğru ilerlemesiyle beraber, başkanlık sarayında yönetimin teslimine ilişkin hazırlıkların başlatıldığı aktarıldı. "İsyancılar, 7 Aralık'ta Suriye'nin başkenti Şam'a doğru ilerlerken, Başkanlık Sarayı'ndaki personel, 13 yıllık iç savaşı barışçıl bir şekilde sona erdirmesini umdukları bir konuşma için hazırlık yapıyordu" denilen haberde, bu hazırlıklarda yer alan görevlilerin anlatımlarına yer veridi. Söz konusu konuşmada, Esad'ın 'iktidarı paylaşma planını duyurmasının' beklediği ileri sürüldü.
Beşar Esad'ın gün batımından sonra Hmeymim üssüne, oradan ise Rus jetiyle Moskova'ya kaçtığı belirtildi. Kardeşi Mahir Esad'ın ise, üst düzey askeri yetkililer ile beraber 7 Aralık akşamı Irak'a kaçtığı kaydedildi.
'Saray kapılarını sonuna kadar açık bırakarak kaçtılar'
Esad'ın başkanlık sarayını terk ettiğinden haberdar olmayan görevlilerin, 'hiç gerçekleşmeyecek bir konuşma' için saatlerce beklediği aktarıldı. Haberde, şu ifadeler kullanıldı: "Gece yarısından sonra başkanın gittiği haberi geldi ve (personel) panik içinde kaçtı, birkaç saat sonra içeri girecek isyancılar için saray kapılarını sonuna kadar açık bıraktılar."
Tahran, Esad'ın hayatta kalamayacağı sonucuna vardı
Cihatçıların Şam'a doğru ilerlemesiyle beraber Tahran'da da hazırlıkların başlatıldığı belirtildi. Devrim Muhafızları'ndan yetkililere göre, üst düzey komutanlar Esad'a yardım etmenin yollarını araştırmak için acil toplantılar düzenledi. Dört İranlı yetkiliye göre, Tahran'daki askeri yetkililer, dini lider Ayetullah Ali Hamaney'e 'isyancıların İran'ın yardım edemeyeceği kadar hızlı ilerlediğini' söyledi. Hamaney ise üst düzey danışmanı Ali Laricani'yi Şam'a gönderdi. Habere göre Lacarni, Esad'a 'muhalefete yeni bir hükümet vaadinde bulunarak zaman kazanması gerektiğini' bildirdi.
Ancak Esad'ın 'hayatta kalamayacağı sonucuna' varan Tahran yönetiminin, diplomatik ve askeri personelini sessizce Şam'dan çekmeye başladığı belirtildi.
Putin, Esad'ın telefonlarını açmamaya başladı
Cihatçı gruplar, ilk olarak Halep'in kontrolünü ele geçirmişti. Halep düştükten sonra, Esad ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ilişkilerinde 'soğukluk yaşandığı' ileri sürüldü. NYT'ye konuşan Türk bir yetkili, "Rus lider, (Esad'ın) telefonlarına cevap vermeyi bıraktı" dedi. Cihatçıların, Şam'dan önce Humus'a girmesiyle beraber ise 'işlerin değişmeye başladığı' kaydedildi. Konu hakkında bilgi sahibi olan bir yetkili, "(Esad'ın) Kaçtığı fikri hiç aklıma gelmedi" dedi. Başka bir personel ise, "Bizi kandırdı" ifadelerini kullandı. (Dış Haberler)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.