İddialar, karşılıklı açıklamalar: Ankara-Kudüs-Şam hattında neler oluyor?
Kısa Dalga - İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, bugün yaptığı bir açıklamada İsrail'in, Türkiye'nin Suriye, Lübnan ve diğer bölgelerde oynadığı “olumsuz rolden” endişe duyduğunu söyledi.
Saar, “Suriye'nin bir Türk himayesinde olması için ellerinden geleni yapıyorlar. Niyetlerinin bu olduğu çok açık" diye konuştu.
Öte yandan, bölgede görev yapan gazeteciler, dün gece boyunca İsrail'in Suriye’nin Hama ve T4 askeri üslerinde kalan bazı askeri kapasitelere ve Şam bölgesinde kalan diğer askeri altyapılara saldırılar gerçekleştirdiğini duyurdu.
Hem Şam Dışişleri Bakanlığı hem de İsrail ordusu saldırıyla ilgili daha sonra açıklamalar paylaştı. İsrail Devlet Televizyonu Kan ise "İsrail’in Suriye’ye düzenlediği hava saldırılarının amacının Türkiye’nin Hama Havaalanı’na üs kurarak insansız hava aracı (İHA) ve hava savunma sistemleri konuşlandırmasını engellemek" olduğunu yazdı.
Ankara'dan saldırılara ilişkin ilk açıklama, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynaklarından geldi. MSB "Suriye'de olan veya olduğu iddia edilen gelişmelerle ilgili resmi makamlar tarafından yapılan açıklamalar dışındaki gerçekliği olmayan, maksatlı haber ve paylaşımlara itibar edilmemelidir" açıklamasını yaptı.
Bir uyarı da Savunma Bakanından
İsrail Savunma Bakanı İsrael Katz ise Saar'ın söylemlerine benzer ifadeler kullanarak doğrudan Türkiye'yi anmadan bir açıklama yaptı.
Katz, "Şam yönetimi, düşman unsurları ülkeye sokarsa ağır bedel öder. Suriye’deki hava saldırılarımız geleceğe mesajdır; güvenliğimizden asla taviz vermeyiz" dedi.
Önce Erdoğan'ın sözleri eleştirildi
İsrail merkezli medya kuruluşu The Jerusalem Post'ta 2 Nisan gece yarısı yayınlanan bir makalede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Mart'ta yaptığı İsrail açıklamasına yer verilerek şu ifadeler kullanılmıştı:
"Erdoğan'ın Allah'tan açıkça 'Siyonist İsrail'i yok etmesini' isteyen eşi benzeri görülmemiş açıklaması, doğrudan bir askeri çatışmanın kaçınılmaz olduğunun altını çiziyor. Türkiye halihazırda İsrail'in sınırlarına derinlemesine yerleşmiş durumda ve kendi isteğiyle ayrılması pek olası değil.
"Şam'daki Türkiye destekli Aralık 2024 darbesinin ardından Ankara, İsrail topraklarına tehlikeli bir şekilde yakın olan İdlib'den Rasulayn'a kadar yaklaşık 8.000 kilometrekareyi doğrudan veya dolaylı olarak kontrol ederek Suriye'nin başlıca güç kaynağı haline geldi.
"Artık Ankara ile açıkça müttefik olan İslamcı yönelimli Suriye hükümeti, stratejik dengeyi temelden değiştirecek bir hamle olarak, Türk birliklerini ve gelişmiş hava savunma sistemlerini Suriye topraklarında kalıcı olarak barındıracak resmi bir savunma anlaşmasını aktif olarak müzakere ediyor."
Saldırılar başladı
2 Nisan'ı 3 Nisan'a bağlayan gece bölgede görev yapan gazeteciler Ali Ammar, Doğan Cihan ve Meltem Oktay İsrail'in Suriye'ye yönelik saldırılarının başladığını duyurdu.
Ardından taraflardan resmi açıklamalar da geldi. İsrail Savunma Kuvvetleri (İSK), Suriye’nin Hama ve T4 askeri üslerinde kalan bazı askeri kapasiteleri ile Şam bölgesinde kalan diğer askeri altyapıları da hedef aldıklarını açıklarken, "Ordu, İsrail vatandaşlarına yönelik her türlü tehdidi ortadan kaldırmak amacıyla operasyonlarına devam edecektir" dedi.
Şam'dan açıklama
Şam Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise saldırılar kınanırken "Bu saldırılar, uluslararası hukukun ve Suriye Arap Cumhuriyeti’nin egemenliğinin açık bir ihlalidir" denildi.
İsrail hava kuvvetlerinin ülkenin çeşitli bölgelerine beş hava saldırısı düzenleyerek "30 dakika içinde ağır tahribata neden olduğu", Hama askeri havaalanın neredeyse tamamen yok olduğu, onlarca sivil ve askerin saldırılarda yaralandığı kaydedildi.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de İsrail'in gerçekleştirdiği hava saldırılarında Suriye Savunma Bakanlığı'na bağlı 15'ten fazla üyesinin öldürüldüğünü duyurdu.
Türkiye'nin T4 hedefi iddiası
İsrail Ordu Radyosu, Kan televizyonu gibi, Suriye'ye yönelik saldırının temel amacının "Türkiye Cumhurbaşkanı'na bir uyarı göndermek" olduğu söyledi.
Nitekim, The Jerusalem Post gazetesi, "bir batılı istihbarat kaynağı"na dayandırdığı haberinde, "Türkiye'nin Suriye'nin ortasındaki Humus vilayetinde konuşlu T4 kodlu Tiyas Hava Üssü'nü bir İHA tesisine dönüştürmeyi hedeflediğini" yazmış, bu haberi “Türkiye’nin Suriye'de askeri üs kurma ihtimali potansiyel tehdit" başlığıyla duyurmuştu.
Middle East Eye (MEE) haber sitesi de salı günü, tesise hava koruması sağlamak üzere T4 üssüne bir Hisar hava savunma sistemi konuşlandırılacağını bildirmişti.
MEE'ye demeç veren bir kaynak "sistem kurulduktan sonra, üssün yenileneceğini ve gerekli tesislerle genişletileceğini" söylemiş, üssün Türkiye'nin bölgede hava hakimiyeti kurmasına ve Suriye'de hala aktif olan IŞİD ile mücadele çabalarını desteklemesine yardımcı olacağını da eklemişti.
Suriye'yi vuran İsrail'den Türkiye'ye mesaj: 'Askeri üs kurmayın'
Kaynak:Haber Merkezi
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.