"2 Nisan'da kart harcamaları patladı" denildi, sebep boykota tepki mi?

"2 Nisan'da kart harcamaları patladı" denildi, sebep boykota tepki mi?
2 Nisan'daki ekonomik boykota rağmen kredi kartı harcamalarının patladığı iddiaları sürse de harcamaların asıl kaynağı, son ödeme günü olan birçok borcun tahsilinin ay sonuyla birleşen resmi tatil sonrası 2 Nisan gününe denk gelmesi.

Kısa Dalga - CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasına tepki olarak 2 Nisan'da gerçekleştirilen ekonomik boykotun sonuçları tartışma konusu oldu.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, kartlı alışverişlerin tutarına ilişkin bir haberi paylaşarak, "Veriler, milletimizin yıkıcı boykot çağrılarına prim vermediğinin ispatıdır" iddiasında bulunurken, Cem Küçük de sosyal medya hesabından Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerini paylaşarak, 2 Nisan'da, bayramın son günü olan 1 Nisan Salı gününe göre daha fazla işlem gerçekleştiğini savundu.

Öte yandan, dünkü boykota rağmen kredi kartı harcamaları iddia edildiği gibi gerçekten patlamış olabilir. Fakat öyleyse bile bunun nedeni, boykota karşı bir tepki harcaması değil.

Dün birçok ödemenin son günüydü

İşçilerin SGK primini ve kendi Bağkur primini kredi kartı veya bankamatik kartı ile ödeyenler için son günü dündü, yani boykot günüydü.

Ayrıca, elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi herhangi bir diğer ödemenin son günü 29-30-31 Mart veya 1 Nisan ise bu tarihler resmi tatil olduğu için son gün otomatik olarak yine 2 Nisan, yani boykot günü oldu.

Yani hafta sonu ve ve bayram tatilinin birleşmesi kaynaklı ay sonu ödemelerinin tamamı ya da borçların vadeleri otomatik olarak 2 Nisan'a uzadı.

kanun.jpg

İlk kez yaşanmıyor

Faturaların bayram tatili sonrasına denk gelmesi ilk kez yaşanan bir olay da değil.

29 Nisan 2021'de pandemi nedeniyle yaşanacak 17 günlük tam kapanma nedeniyle, elektrik ve doğal gaz faturalarının son ödeme tarihleri Ramazan Bayramı sonrasına ertelenmiş, konuyla ilgili olarak enerji yönetimi dağıtım ve tedarikçilere gerekli bilgileri iletmişti.

Aynı şekilde 2025'te de elektrik piyasası ödemeleri bayram tatili sonrasına kalmış, resmi tatil nedeniyle ay sonunda tahsil edilememişti.

Ocak ve Şubat ortalamasının altında

Bu arada, Fahrettin Altun ve Cem Küçük'ün aksine, ekonomist İris Cibre, yine BKM verilerinden faydalanarak yaptığı açıklamada, dün harcamaların ciddi oranda düştüğünün işaretleri olduğunu söyledi.

1.jpg

2.jpg

Buna göre, 2 Nisan‘da kredi kartları ile yapılan harcama, Ocak ve Şubat ayı ortalamalarının altında kalırken işlemlerde yaklaşık yüzde 38 düşüş oldu. BKM verilerine göre Ocak ayı günlük ortalaması 44 milyar, Şubat ayı günlük harcama ortalaması 46,8 milyar TL iken, 2 Nisan'daki toplam harcama 28 milyar TL olarak gerçekleşti.

Kaynak:Haber Merkezi

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Ekonomi