Altın gerçekten güvenli liman mı? Altının düşme riski var mı? Türkiye'de altın üretimi var mı?

ABD Başkanı Trump'ın seçim kampanyası boyunca yürüttüğü kampanya bile dünya ekonomisi için sıkıntılı günlerin belirleyicisi oldu. Trump'ın göreve gelip yeni gümrük vergilerini açıklamasıyla işler iyice kızıştı.
ABD ve Çin arasında gümrük tarifleri savaşı yaşanıyor. Dünya ekonomileri alt süt durumda.
Bütün bu ekonomik çalkantıların tam ortasında altın fiyatları yükselmeye devam ediyor.
Geçtiğimiz hafta ons fiyatı 3 bin 200 doları geçti.
Dünyanın önemli finans kuruluşları altının yıl sonu fiyatı için tahminlerini daha ilk yılın ilk çeyreğinde güncellemeye başladı.

Peki altın neden güvenli liman?
BBC Türkçe'nin haberine göre, kolay alınıp satılabildiği için ekonomik belirsizlikler olduğu dönemlerde bir yatırım aracı.
Antik Mısır'da Tutankhamun'un Altın Maskesi'nden, Gana'daki Asante'nin Altın Taburesi'ne ve Hindistan'daki Padmanabhaswamy Tapınağı'nın Altın Tahtları'na kadar, bu değerli metal sembolik öneme sahip olmuştur.

Haberde görüşüne yer verilen Belfast Üniversitesi'nden ekonomi tarihçisi Dr. Philip Fliers'e göre, altındaki son yükselişin arkasında, hükümetlerin merkez bankaları olduğunu düşünüyor.
Artışın büyük bir kısmının merkez bankalarının satın alımlarıyla ilgili.

Altın düşer mi?
Fliers'e göre piyasaların sakinleşmesi ve hükümetlerin "akıllarını başlarına toplamasıyla" insanların altını terk edeceğini düşünüyor.
Böyle ihtimal her zaman için var. Piyasa uzmanı Şirin Sarı, merkez bankalarının toplu alım satımı düşüş tehlikesi yaratabileceğine belirtiyor.

20. yüzyıl boyunca altın üretiminin başını Güney Afrika çekiyordu. 2007'den itibaren Çin denkleme girdi ve dünyanın en çok altın üreten ülkesi oldu.
Bugüne dek 210 bin ton altın yeryüzüne çıkarıldı. 50 bin tonluk rezervin de halen yer altında olduğu biliniyor.

Türkiye'de altın var mı?
Dünyada her yıl ortalama 3 bin ton kadar altın çıkartılabiliyor. Altın madenlerinin çevre ve insan sağlığına yönelik etkileri hala tartışmalı.
Türkiye'de halen 19 altın madeninde yılda 31 ton kadar altın üretiliyor.

Ekolojik tehlikeleri var mı?
Özellikle siyanür kullanımı ve su kaynaklarının tüketimi açısından altın madenlerine yönelik itirazlar sürüyor. Türkiye'de altın madenlerine karşı yürütülen mücadeleler hep dikkat çekti.
Bergamalıların 1990'lı yıllarda başlayan eylemleri bir mihenk taşı oldu. Bergamalı Asteriks olarak bilinen Oktay Konyar, altın madenciliğine karşı mücadelenin sebolü oldu.
Kaz Dağlarında kurulan Kirazlı altın madenine karşı başlayan mücadele devam ediyor.
