'Düşük kur' süreci: Fabrikalar işçi çıkaracak, maaş zamları ertelenecek
Kısa Dalga - AKP’nin yeni oluşturduğu ekonomi yönetiminin politikaları üretici üzerinde baskı kurmaya başladı. Kurun düşük kaldığını savunan bazı üreticiler, ihracatta rekabet güçlerinin aşındığını ileri sürüyorlar.
Ekonomi Gazetesi’nden Merve Yiğitcan’ın haberine göre, kurun baskılanması işveren ile çalışanı karşı karşıya getiriyor.
TİS’ler fabrikaları zor duruma soktu iddiası: İşçi çıkarma hazırlığı
Gazetenin iş dünyası kaynaklarından edindiği bilgiye göre, başta otomotiv olmak üzere önemli ihracatçı sektörlerde toplu iş sözleşmeleri (TİS) fabrikaları zor duruma soktu. Henüz resmi talep olmamasına rağmen, bazı fabrikaların mevcut toplu iş sözleşmelerinde öngörülen ücret artışlarıyla devam etmekte zorlandığı, bir ara formül geliştirmek için sendikalarla görüşme hazırlığında olduğu, bir diğer seçenek olarak da istihdam çıkışlarını hızlandırmayı değerlendirdiği öğrenildi.
Maaş artışı yapmak istemiyorlar
Bazı firmaların, ocak ayında yapması gereken ücret artışlarını haziran ayına ötelemek, bazılarının da bir dönemi pas geçmek için çözüm geliştirmeye çalıştığını aktaran sektör temsilcisi, fabrikaların işçi çıkarmamak adına birtakım formüller üzerinde yoğunlaştığını, bu konuda sendikalarla görüşme hazırlığında olduğunu dile getirdi. Şu anda otomotiv sektöründe servis ve yemek dahil edildiğini saatlik ücretlerin 14 Euro’yu bulduğu belirtiliyor. Bu tutar Bulgaristan’da 7 Euro iken Polonya’da 9,5 Euro civarında.
Grev ihtimali artıyor
İşverenler ana problemin düşük kur olduğunda hemfikir... Türkiye’de işçiliğin yüksek olmadığını, ancak kurun düşük olduğunu savunan kaynaklar, toplu iş sözleşmesi olsun olmasın bu sorunun birçok işletmeyi zorlamaya başladığını ifade etti.
Sadece sanayide değil hizmetler sektöründe de benzer sorunların olduğunu ifade eden kaynaklar, firmaların zam yapmakta zorlandığını, genel olarak birçok sektörde grev ihtimalinin arttığını, işverenin de artık “Gerekirse grev olsun” yaklaşımını benimsemeye başladığı uyarısında bulundu.
Yurtdışından işçi transferleri artıyor
Yine önde gelen bir meslek örgütü temsilcisi de belli sektörlerde toplu iş sözleşmelerinden dolayı bazı fabrikaların sorun yaşamaya başladığına ilişkin bilgileri doğrularken, mevcut maliyetlerle işletmelerin ayakta kalmasının giderek zorlaştığını dile getirdi.
Henüz çok yaygın olmamakla beraber bazı fabrikaların mevcut TİS’lerle işlerini sürdüremez hale geldiğini, bu nedenle kapanma tehlikesi ile karşı karşıya olanların ücret artışlarına bir formül bulmaya çalıştığını dile getiren kaynak, bunun yanında sanayicilerin yurtdışından işçi transferlerinin de arttığına, bu şekilde maliyetlerini düşürmeye çalıştığına işaret ediyor.
Türkiye’nin köklü sanayi geçmişi olan gruplarından biri de 300 kadar Asyalı çalışanı Çalışma Bakanlığı’ndan izin alarak Türkiye’ye getirmiş durumda. Sadece sanayide değil tarımda ve turizmde de yabancı işçi transferinin hızlandığı da gelen bilgiler arasında.
DİSK Başkanı Çerkezoğlu: ‘Mevcut sözleşmeler bağlayıcıdır’
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu “Eğer bir işyerinde toplu iş sözleşmesi varsa, sözleşmenin süresi içinde işçi ve işverenin de yükümlülükleri var. Koşullar ne olursa olsun işverenin o sözleşmeyi uygulamaması gibi bir hakkı söz konusu değil. Dolayısıyla bizim örgütlü olduğumuz işyerlerinde de bu tip ekonomik zorluklar dile getiriliyor olabilir ama yasal olarak TİS’e uymamak mümkün değil. İşyeri kapanması, iflas veya konkordatolarda başka mekanizmalar devreye girer ama olağan koşullarda mevcut sözleşme bağlayıcıdır” dedi.
Türkiye’de ekonomik tablonun çok sıkıntılı olduğunu vurgulayan Çerkezoğlu, “Biz DİSK olarak Türkiye’de en iyi toplu iş sözleşmelerini yapıyoruz. Ama enflasyon sorunu o kadar yüksek ki aldığımız en iyi ücret artışları bile birkaç ay sonra uçup gidiyor. Alım gücü Türkiye’de çok hızla geriliyor. Temel mesele mevcut ekonomik politikaların değişmesi ve bu tablonun düzelmesi” ifadelerini kullandı.
Kaynak:Alıntı: Ekonomim
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.