Ekonominin belkemiği TÜSİAD neyi temsil ediyor?
Kısa Dalga - TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında yargıya dair eleştirilerini dile getiren TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras ve TÜSİAD Başkanı Orhan Turhan hakkında polis eşliğinde adliyeye götürülme kararı verildi. İki üst düzey yöneticisi adliyeye götürülen TÜSİAD, Türkiye ekonomisi açısından dikkat çeken bir önemde yer alıyor.
1971 yılında kurulan TÜSİAD, Türkiye’nin en köklü iş dünyası temsilcilerinin oluşturduğu gönüllü bir iş dünyası kuruluşu olarak biliniyor. TÜSİAD içinde temsil bulan iş dünyası temsilcilerinin Türkiye açısından üretim, katma değer, kayıtlı istihdam ve dış ticaret gibi alanlar açısından ekonominin önemli bir alanını temsil ediyor.
Enerji ithalatı hariç dış ticaretin yüzde 85’i TÜSİAD üyesi şirketlerde
Bugün itibariyle 4 bin 500 şirketi temsil eden TÜSİAD, üyeleri itibariyle Kamu dışı milli gelirin yarısını yani yüzde 50’sini temsil ediyor. Enerji ithalatı hariç dış ticaretin yüzde 85’ini TÜSİAD üyesi şirketler gerçekleştiriyor. Kamu ve tarım dışındaki kayıtlı istihdamın yüzde 50’sini TÜSİAD üyesi şirketler yapıyor. Türkiye’de ödenen kurumlar vergisinin yüzde 50’si de TÜSİAD üyesi şirketler tarafından ödeniyor.
TÜSİAD’ın Ankara, Bürksel, ABD, Berlin, Paris, Dubai, Hollanda, New York, Silikon Vadisi, Çin gibi yerlerde temsilcilikleri bulunuyor.
TÜSİAD’ın kurucular protokolünde ise şu ifadeler yer alıyor:
“Anayasamızın öngördüğü karma ekonomi prensiplerine ve Atatürk ilkelerine uygun olarak, sanayi ve hizmet alanlarında çalışan meslek ve işadamlarının bilgi, tecrübe ve faaliyetlerini ahenkleştirerek değerlendirmek suretiyle, Türkiye’nin demokratik ve planlı yollarla kalkınmasına ve Batı uygarlık seviyesine çıkarılmasına yardımcı olmak amacıyla kurulan Türk Sanayicileri ve İşadamları Birliği’nin devamlılığını sağlamak ve görevlerini yürütmek üzere lüzumlu mali yardımları, mutabık kalınacak esaslar dahilinde, müştereken yapacağımızı taahhüt ederiz.“
TÜSİAD’ın kurucuları ise Koç Holding Kurucusu Vehbi Koç başkanlığında, Yaşar Holding’ten Selçuk Yaşar, Tekfen’den Feyyaz Berker, Elektrometal’den Hikmet Erenyol, Eczacıbaşı Holding’ten Nefat F. Eczacıbaşı, Metaş’tan Reşat Özsaruhan, Otomobilcilik’ten Melih Özkat, Altınyıldız Mensucat’tan Osman Boyner, Sabancı Holding’ten Sakıp Sabancı, Güney Sanayi’den Ahmet Sapmaz, Çanakkale Seramikten İbrahim Bodur ve Elyaf Çimento’dan Muzaffer Gazioğlu’ndan oluşuyor.
Erdoğan: Ey TÜSİAD, haddinizi bileceksiniz
Erdoğan konuştu, savcı harekete geçti: Polis TÜSİAD yöneticilerini adliyeye götürüyor
Kaynak:Haber Merkezi
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.