IMF: Maaş artışları, beklenen enflasyonla yapılsın
Kısa Dalga - Uluslararası Para Fonu (IMF) heyeti, James Walsh liderliğinde 29 Mayıs-11 Haziran'da 4. madde istişarelerini yürütmek üzere Türkiye'yi ziyaret etti. Söz konusu sürece ilişkin raporun icra kurulu onayının ardından ilerleyen dönemde yayınlanması bekleniyor, ancak 19-20 Ağustos'ta yapılan sanal takip görüşmelerinin ardından basın açıklaması yapıldı. Açıklamada Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmeler aktarıldı.
Enflasyon ve vergi vurgusu
Ekonomim’in aktardığı açıklamada, "Mali politikaya odaklanan daha sıkı bir politika karışımı, riskleri azaltacak ve enflasyonu daha hızlı ve sürdürülebilir bir şekilde düşürecektir" ifadesine yer verildi. Enflasyonu düşürmeye yardımcı olmak için daha büyük mali konsolidasyona ihtiyaç olduğuna dikkat çekilen açıklamada, vergi harcamalarını rasyonalize etmek ve vergi tabanını genişletmenin nispeten hızlı bir şekilde yapılabileceği, temel olmayan sermaye projelerine harcamaları sınırlamanın da buna yardımcı olacağı belirtildi. Açıklamada, Türkiye'nin kamu borcunun sürdürülebilir olduğu kaydedildi.
Ücret ve kiraları ileriye dönük enflasyona göre belirleyin
Açıklamada, hala yüksek olan enflasyon ataletinin ele alınması gerektiğine işaret edilerek, fiyatları, ücretleri ve kira gibi diğer sözleşmeleri yıllık olarak ve ileriye dönük enflasyona göre belirlemenin beklentileri sıfırlamak ve rekabet gücünü korumak için önemli olduğu kaydedildi.
Finansal istikrarın sürdürülmesinin sürekli reform gerektireceği aktarılan ihtiyati politikaların sistemik odaklanması gerektiği ifade politika çerçevesinin güçlendirilmesi, yönelik engellerin ele alınması, piyasasının iyileştirilmesi, yeşil hızlandırılmasının büyümeyi artıracağı kaydedildi. Türkiye'nin FATF Gri listesinden çıkarılmasının da memnuniyet verici olduğu vurgulandı.
Merkez Bankası’nın 2025 beklentisi yüzde 14
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Mayıs ayında yaptığı açıklamada 2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan yukarı güncelleyerek yüzde 38'e çektiklerini ve 2025 ve 2026 tahminlerini sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde koruduklarını bildirdi.
IMF’in tavsiyesine uyulursa, 2025 için maaşlara yüzde 14 zam yapılacak. Asgari ücret 17 bin 2 TL ile bugün dahi açlık sınırının çok altında. (Ekonomi Servisi)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.