Kiracılar endişe içinde ev sahipleri mutsuz: Fark katlandı
Kısa Dalga - Türkiye’de artan enflasyon ve kötü ekonomi yönetimi büyük bir barınma krizini de beraberinde getirdi. Ülkede bir süredir kiracılar ev ev sahipleri arasındaki anlaşmazlık giderek büyüyor.
Kira zamları
Kiracılar ve ev sahipleri ile ilgili yapılan araştırmaya göre; Temmuz-Ağustos 2024 döneminde kira kontratı yenileyenlerin yüzde 35’inin kira artış oranı yasal sınırın üzerinde belirlendi. TÜFE’nin 12 aylık ortalamasına rağmen kiracıların yüzde 35’i, yeni kira bedelini yüzde 70 ve üzeri zamlı ödemeye başladı.
‘Her 3 ev sahibinden 2'si maddi kayıp olduğunu düşünüyor’
Milliyet’te yer alan habere göre, özellikle ev sahipleri kiracının yıllık gelirindeki artıştan daha fazla oranda zam isteyebiliyor. Ancak ev sahipleri de bazı mağduriyetler yaşayabiliyor. Yapılan araştırmada her 3 ev sahibinden 2’si evinde mevcut kiracı olmasından dolayı maddi kaybı olduğunu düşünüyor.
‘Piyasa normlarına göre birçok yerde hala reelleşme olmadı’
Konuyla ilgili merak edilenleri değerlendiren Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı:
“Yüzde 25 kira sınırlaması nedeniyle mal sahiplerinin kiraları nispeten yüksek artırmaları ve kira fiyatlarının bu çerçevede hala genel piyasada reelleşmemesi nedeniyle birçok kiracı ve mal sahibi arasında sıkıntılar devam ediyor. Bu noktada eski kiracılarla, onlar çıktığı zaman yeniden kiralayacak kişiler arasındaki farkın önemli bir seviyede olduğunu görüyoruz. Mal sahipleri yüzde 25 kira sınırlaması nedeniyle kiralarını nispeten az artırmış olsalar da piyasa normlarına göre birçok yerde hala reelleşme olmadı.
'Yeni kiracı ile eski kiracı arasındaki fark 3-4 kata kadar çıkmıştı’
Piyasada yüzde 25 kira sınırlamasının sonlarına doğru yeni kiracı ile eski kiracı arasındaki fark 3-4 kata kadar çıkmıştı. Yenilenen kira sözleşmelerinde mal sahiplerinin kiracılara emsallere göre kirayı artırmaları yönünde baskıları devam ederken, kiracılar da kendilerine tanımlanan sınırlamalar doğrultusunda bir değerlendirme yapmaya çalışıyor.
'Kiracıların çoğunluğu konut bulamayacağını düşünüyor’
Kiracıların yüzde 80’i piyasadaki kira fiyatlarını gördüğü için kendilerine uygun gayrimenkul bulamayacaklarını düşünüyor. Bu dengenin düzelmesi kolay bir süreç değil. Bunun için sağlıklı bir kiralık konut arzına ihtiyaç var.
'Kira fiyatlarında tansiyon azalacak’
Son iki yılda yapı ruhsat ve izin belgelerine baktığımızda bu sürecin zor olduğunu görüyoruz. Enflasyonun azalmasıyla beraber kira fiyatlarında tansiyonun azalacağını söyleyebiliriz.
İstanbul’da kira artışı 3 yılda yüzde 700
Son 3 yıldaki kira değişimlerine baktığımızda İstanbul’da yüzde 700 artış oldu. Temmuz 2021’de ortalama İstanbul’da metrekare değeri 30 TL iken, 100 metrekare bir daire için kira 3 bin TL iken, günümüzde bu yaklaşık 230 TL yani 23 bin TL’ye ulaştı.
Ankara’da yüzde 1000 arttı
Ankara genelinde baktığımızda son 3 yılda kira fiyatları yüzde 1000 seviyesinde arttı. Temmuz 2021’de metrekare fiyatı 15 TL iken, şimdi neredeyse 170 lira seviyesinde. İzmir’de son 3 yılda yüzde 900 arttı. Yani 2021 Temmuz ayında 20 lira iken, günümüzde 210 TL seviyelerinde.” (Ekonomi Servisi)
Yeni tebliğ hazırlandı: Kirayı elden ödeyene ceza geliyor!
Uzmanı yanıtladı: Ev almak mı, kiralamak mı; konut piyasası ne durumda?
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.