Maaşlar daha fazla değilse sebebi TÜİK

Maaşlar daha fazla değilse sebebi TÜİK
TÜİK eski başkanı Birol Aydemir’in mahkemeye yaptığı yazılı açıklamada, TÜİK’in enflasyonu yüzde 31 daha düşük gösterip maaşlara 3’te 1 oranında eksik zam yapılmasına yol açtığını öne sürdü.

Kısa Dalga - Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yargılandığı davada, TÜİK eski Başkanı Birol Aydemir mahkemeye çok önemli bir beyanda bulundu. Aydemir’in, davanın seyrini etkileyecek nitelikte bir yazılı beyanda bulunduğu söylendi. Buna göre Aydemir, bağımsızlığını yitirdiği için TÜİK’in verilerine güvenin kaybolduğunu ifade ederek, TÜİK’in 2022’den itibaren verileri karartarak enflasyonu yüzde 31 daha aşağıda gösterdiğini belirtti.

Birol Aydemir’in mahkemeye sunduğu dilekçesindeki kritik tespitlerinde şu ifade yer aldı:

“TÜİK 2022’nin Mayıs ayından itibaren maddelerin fiyat ortalamalarını açıklamayı durdurdu. Bu tarihten sonra İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) enflasyonu ile TÜİK enflasyonu arasındaki fark açılmaya başladı. TÜİK ve İTO endekslerini 2022 Ocak ayında eşitlediğimizde TÜİK’in son 3 yılda enflasyonu toplamda yüzde 31 oranında düşük gösterdiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Bu da memur ve emeklilerin cebinden toplamda yüzde 31’lik ücret zammının bizzat TÜİK tarafından engellendiği anlamına geliyor. Diğer bir ifadeyle emekli ve memurlar maaşlarının en az üçte biri kadar alacaklı durumdalar.”

TÜİK başkanının güvencesi yok, endişe yaşıyor

Dilekçesinde TÜİK’in bağımsızlığını kaybettiğini ve kolayca görevden alınabileceklerini bilen başkanların endişe yaşadığını vurgulayan Aydemir, kendi görev süresinden sonra 8 yıl içinde 6 başkan değiştiğini anımsattı. Aydemir açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı: "Mevcut Başkan Ocak 2022 tarihinde atandı. Üç yıldır Başkan olarak görev yaptığına göre açıkladığı enflasyona siyasi iradenin memnun olduğunu söylemek yanlış olmaz.”

Zamlar enflasyona yansıtılmadı

Birol Aydemir’in ifadeleri şu şekilde devam etti:

“Fiyat artışının ve ağırlığının çok yüksek olduğu otomobil gibi ürünlerde 2021 yılının bazı aylarında bu artışlar üst yönetimin Ankara Bölge Müdürüne talimatları doğrultusunda yansıtılmadan TÜFE hesaplamaları yapılmak zorunda kalınmıştır. Üst yönetim tarafından TÜFE’nin düşük gösterilmesi emrinde bulunulduğu söylenmektedir. Ayrıca Bölge Müdürlerine doğrudan telefon açılarak yüksek fiyat artışı gösteren ürünlerin fiyatların değiştirilmesi talimatında bulunulmuştur. Bu konuda itiraz eden Bölge Müdürleri görevden alınmıştır.”

Kaynak:Alıntı: Sözcü

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Ekonomi