Merkez Bankası'ndan yeni karar: Prof. Dr. Kara: Mevduat faizi yükselir

Merkez Bankası'ndan yeni karar: Prof. Dr. Kara: Mevduat faizi yükselir
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bankaların zorunlu karşılık oranlarını yeniden düzenledi.

Kısa Dalga - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan yapılan "Makroihtiyati Çerçeveye İlişkin Basın Duyurusu"nda, parasal aktarım mekanizmasını desteklemek amacıyla zorunlu karşılık uygulamasında değişikliğe gidildiği belirtildi.

Yeni düzenleme ne getiriyor?

Gerçek kişi TL mevduat payı yüzde 45 ile yüzde 50 arasında bulunan bankalar için aylık artış hedefi 0,8 puana yükseltildi. Gerçek kişi TL mevduat payı yüzde 60’ı geçen bankalar için aylık artış hedefi kaldırılarak, yüzde 60’ın üzerinde kalınması koşulu getirildi.

KKM’nin TL’ye geçişine ve yenilenmesine ilişkin toplam hedef hesaplamasına tüzel kişi KKM dahil edildi. TL mevduat için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına TL’ye geçiş oranı seviyesine göre uygulanan faiz oranı üst sınırı, politika faiz oranının yüzde 84’üne yükseltildi. TL zorunlu karşılıklarda bloke tesis oranı 5 puan artırıldı.

Ekonomistler yorumladı: Doğru adımlar

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara: “ Net parasal sıkılaşma anlamına gelir. Bu tedbirler mevduat faizini yükseltecek. Öte yandan TL mevduat oranını artırabilen bankaların zorunlu karşılık maliyeti düşeceğinden aracılık maliyetleri düşecek. Sonuçta mevduat faizi artarken kredi-mevduat farkı azalacak. Sorunun kökenini çözmese de doğru yönde atılan adımlar."

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp: TL mevduatı destekleyici adımlar parasal aktarım mekanizmasının gerektirdiği sıkılaşma ile tutarlı adımlar. B Burada önemli bir faktör, mevduat faizinin harcamaları caydıracak seviyede görülmemesi. TL varlıkların tasarruf için cazip bir alternatif sayılmaması. TCMB'den gelen adımlar tasarrufu özendirecek, dolarizasyonu sınırlayacak ve harcamaları kısacak yönde atılmış isabetli adımlar." (Ekonomi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Ekonomi