TÜSİAD operasyonu nasıl okunmalı? 'Dünyada yankısı olabilecek bir tablo çoğunun yabancı ortağı var'

TÜSİAD operasyonu nasıl okunmalı? 'Dünyada yankısı olabilecek bir tablo çoğunun yabancı ortağı var'
TÜSİAD'a yönelik operasyon, ekonomide farklı alanları etkileme potansiyeline sahip. Kısa Dalga yazarı İbrahim Ekinci, "Bu, dünyada yankısı olabilecek bir tablo çoğunun yabancı ortağı var" değerlendirmesini yaptı ve ekledi: "Ekonomi yönetimi içinde çatlağa yol açma potansiyeli de taşıyor."

Kısa Dalga - Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) 13 Şubat’taki genel kurulunda Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras, son dönemdeki tutuklamalar, kayyum atamaları ve sorumluluk alınmayan felaketlerin toplumda ‘güveni sarstığını’ söyledi. TÜSİAD Başkanı Orhan Turan da “Yolsuzluk, dolandırıcılık, karaborsa haberlerinin ardı arkası kesilmiyor. Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak galiba artık şirket kurmaktan daha kolay” diye konuştu.

Ülkenin en büyük sermaye örgütünden hükümete yönelen eleştiri okları, AKP saflarından sert tepkilerle ve ‘hukuki adım’la karşılandı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un “her türlü adım atılacak” sözlerinin semada yankısı sürerken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı TÜSİAD yönetimi hakkında soruşturma açıldığını duyurdu.

TÜSİAD dün yaptığı yazılı açıklamada, 13 Şubat’ta yöneticileri tarafından dillendiren ifadelerden geri adım atmadı.

Ve bugün sahneye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çıktı.

‘Yeni Türkiye’de haddinizi bileceksiniz’

Erdoğan, bugün partisinin Meclis Grup Toplantısı'nda, geçen hafta hükümete yönelik eleştirilerde bulunan TÜSİAD'ı sert ifadelerle hedef aldı.

Erdoğan, "Hukukun kapsama alanı dışında tutulduğunuz eski Türkiye’yi özlüyor olabilirsiniz ama yeni Türkiye’de haddinizi bileceksiniz. Yargıyı baskı altına almaya kalkışmayacaksınız. Kusura bakmayın bu ülkeyi tekrar istikrarsızlık batağına sürüklemenize izin vermeyiz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan kürsüden indi savcılık harekete geçti: Polis TÜSİAD yöneticilerini adliyeye götürdü

Erdoğan'ın kürsüden inmesinden birkaç saat sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras'ın yanı sıra TÜSİAD Başkanı Orhan Turhan hakkında da soruşturma başlatıldığını duyurdu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada "Şüpheliler Orhan Turan ve Mehmet Ömer Arif Aras'ın Cumhuriyet Başsavcılığımızda hazır bulundurulmalarının sağlanması için İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğüne talimat verilmiştir" denildi.

Başsavcılık açıklamasının ardından Aras ve Turan, ifadeleri alınmak üzere savcılığa götürüldü.

Borsa düştü

TÜSİAD’a yönelik soruşturma kapsamında Orhan Turan ve Ömer Aras’ın polis tarafından adliyeye götürülmesi Borsa İstanbul’u sarstı. Endeks grafiklerinde sert düşüş yaşandı.

ekran-resmi-2025-02-19-15-18-14-001.png

Ekinci: Ekonomi ayrı bir coğrafyadaymış rahatlığı içindeydi

Kısa Dalga ekonomi yazarı İbrahim Ekinci, TÜSİAD’a yönelik soruşturmanın dünyada yankısı olacağı görüşünde.

Ekinci, sermayenin ülkede yaşanan hukuki sorunlara bir süredir sessiz kaldığını hatırlatarak şunları söyledi:

“Bir süredir, kayyımlar atanırken, başkanlar tutuklanırken, siyasiler, gazetecilere, iki laf eleştiri yapanlara soruşturmalar, tutuklamalar gelirken… Ekonomi ayrı bir coğrafyadaymış rahatlığı içinde gitti.

Göstergeler her hareketlendiğinde yorumcular siyasi alandan gerekçe göstermediler. Ama TÜSİAD meselesi, bu otonomluğu bozabilecek boyutlar taşıyor.”

‘Bu, dünyada yankısı olabilecek bir tablo çoğunun yabancı ortağı var’

Herkesin aklında geleceğe dair soru işaretlerinin belirginleştiğini belirten İbrahim Ekinci, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası yönetimi enflasyonla mücadele meselesinde Erdoğan’ın alanına giremedi, siyasi taraftan mali destek görmedi. Ama memlekette huzur desteği de görmedi. Siyasi gündem çalkalanıyor. Herkesin kafasında Türkiye nereye gidiyor soruları daha da belirginleşirken TÜSİAD yöneticilerine soruşturma geliyor. Bu, dünyada yankısı olabilecek bir tablo.

TÜSİAD, Türkiye’nin en büyük sermaye gruplarının örgütü. Çoğunun yabancı ortağı var. Ekonomi yönetimi yabancı sermaye için kapı kapı dolaşırken, siyaset bu kapıları bir bir kapatıyor.”

‘Ekonomi yönetimi içinde çatlağa yol açma potansiyeli de taşıyor’

TÜSİAD’a yönelik soruşturmanın ekonomi yönetiminde çatlak açmış olabileceğine işaret eden Ekinci, görüşlerini şöyle tamamladı:

“Bu mesele, ekonomi yönetimi içinde çatlağa yol açma potansiyeli de taşıyor. Mesela Cevdet Akçay’ın ne düşündüğünü çok merak ediyorum. Şimşek, direnç göstermiş, önleyemeyince borsaya, piyasalara olası etkisini yumuşatmak için zaman kazanmış olabilir. Erdoğan’ın açıklamasının birkaç gün gecikmesini de belki bu açıklıyordur. Bu ayrıntıları henüz bilemiyoruz.

‘Bu, aynı zamanda bir güç gösterisi’

Ayrıca, bu olayın nereye varacağını da bilemiyorum ama şu kesin, TÜSİAD’da örgütlü sermayenin yabancı ortakları, eğer varsa da bir Türkiye planları, bunu bir kez daha düşünme ihtiyacında olacaktır. TÜSİD yöneticilerinin, Erdoğan’ın konuşmasından hemen sonra ifadeye götürüldüğüne dikkat edelim. Bu, aynı zamanda bir güç gösterisi. Erdoğan, tabanını konsolide etmek için hücum fırsatlarını asla kaçırmıyor, ekonomide bir maliyeti olsa bile… Yeni bir aşamaya geldiğimizi düşünüyorum.”

Kaynak:Haber Merkezi

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Ekonomi