10 barodan ortak kayyım tepkisi

10 barodan ortak kayyım tepkisi
Muş, Urfa, Diyarbakır, Şırnak, Siirt, Van, Hakkari, Ağrı, Adıyaman ve Bitlis baroları kayyım atamalarına tepki gösterdi.

Kısa Dalga - Mardin Büyükşehir, Batman ve Halfeti belediyelerine kayyım atanmasına dönük tepkiler sürüyor.

Muş, Urfa, Diyarbakır, Şırnak, Siirt, Van, Hakkari, Ağrı, Adıyaman ve Bitlis baro başkanları ile yönetim kurulu üyeleri, Batman Adliyesi önünde kayyım atamalarına tepki gösterdi. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Eş Genel Başkanı Ekin Yeter de açıklamaya katıldı.

Çakan: Seçmenin iradesi ipotek altına alınıyor

MA'nın geçtiği habere göre, Batman Barosu Başkanı Hamit Çakan, "Kayyım uygulaması yeni değil. Özellikle bölgeye 3’üncü kez kayyım uygulaması yapılıyor. Aynı partinin seçilmiş belediye başkanlarına yapılıyor. Seçmenin iradesi ipotek altına alınıyor" dedi. Çakan, kayyım protestolarında birçok kişinin polis şiddetine maruz kaldığını ifade etti.

Karaçelik: Yönetsel bir rejime dönüştü

Bölge barolarının dönem sözcülüğünü yapan Muş Baro Başkanı Kadir Karaçelik, kent sakinlerinin 31 Mart'ta seçimini yaptığına vurgu yaptı. Karaçelik, "Bir hafta önce yeniden kaygılarımızı derinleştiren, umutları yıkan, adalete olan inançsızlığımızı pekiştiren bir durumla karşı karşıya kaldık. Oysa 31 Mart’ta bu kentte yaşanılan seçimin meşrutiyetiyle ilgili bir durum söz konusu değildi. Ne duyduk ne de işittik. Eşit koşullar içerisinde gerçekleşmiş, halkın iradesini yansıtan demokratik bir tavır vardı. Bundan daha meşru bir şey de söz konusu olamaz” dedi.

2016’da çıkarılan yasal düzenlemeyle kayyım uygulamasının devreye konulduğuna dikkati çeken Karaçelik, "Bu önce bir uygulama sonrasında yönetsel bir rejime dönüştü. Kayyım uygulaması yasal olabilir, ama hukuki ve toplumsal meşrutiyeti söz konusu değildir. İnsan haklarını savunma, koruma yükümlülüğü olan kurumlar olarak buradayız. Bizler seçme hakkına ağır müdahaleyi içeren, seçme hakkını ortadan kaldıran, hukuki alaşağı eden bu temel hakkın korunması için çağrıda bulunmaya geldik. Bu hukuksuz uygulamadan vazgeçin, demokrasiye zarar vermekten, insanları travmatize etmekten, kenti germekten başka bir şeye yaramayan, sivil siyasete zarar veren bu uygulamadan vazgeçilmesi çağrısında bulunuyoruz" diye konuştu.

"Yargının araçsallaştırılmasına karşıyız"

Karaçelik, yargıya da çağrıda bulunarak, şöyle devam etti: "Yargısal makamlar, hukuku gözeterek tasarruflarda bulunmalıdır. Masumiyet karinesi ihlal edilecek şekilde gerçekleşecek tutumlardan vazgeçilmesini istiyoruz. Yargının araçsallaştırmasına karşı olduğumuzu ifade ediyoruz. Çünkü bu tür durumlar yargıya, adalete olan güven ve inancı zayıflatmaktadır."

"İrade yasaklarıyla ifade özgürlüğünün çiğnenmesini kabul etmiyoruz"

Kayyım protestolarında yaşanan polis şiddetine de tepki gösteren Karaçelik, "Yurttaşların barışçıl protestosunu, ifade hürriyetini kullanmak kadar meşru bir şey yoktur. Kentte idare yasaklarıyla ifade özgürlüğünün çiğnenmesini kabul etmiyoruz. Bu yasak, işkence ve kötü muameleye zemin oluşturuyor. Kayyım rejiminin hukuksal tahribatı hepimizin malumudur. Batman halkının iradesine saygı duyulmasını, bu uygulamadan vazgeçilmesi çağrısında bulunuyoruz" ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem