10 Ekim Anıtı açıldı: Aileler ve heykeltraş katılmadı

10 Ekim Anıtı açıldı: Aileler ve heykeltraş katılmadı
10 Ekim Ankara Gar katliamının 9’uncu yılında ailelerin ısrarla talep ettikleri anıt açıldı. Açılışa CHP Genel Başkanı Özgür Özel katıldı. 10 Ekim Barış Derneği ve heykeltraş Yurdanur katılmadı.

Kısa Dalga - Ankara'da, 10 Ekim 2015'te IŞİD'in düzenlediği saldırıda hayatını kaybedenler anısına bugün katliamın yaşandığı yerde anıt açılışı yapıldı.

10 Ekim Ankara Gar katliamının 9’uncu yılında ailelerin ısrarla talep ettikleri anıt açıldı. Anıtın açılışına CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve ABB Başkanı Mansur Yavaş da katıldı. Katliamda hayatını kaybedenlerin ailelerinin kurduğu 10 Ekim Barış ve Demokrasi Derneği ise açılışa katılmama kararı aldı. Heykeltraş Metin Yurdanur da açılışta yoktu.

10 Ekim Derneği boykot etti

Katliamda hayatını kaybedenlerin ailelerinin kurduğu 10 Ekim Barış ve Demokrasi Derneği ise açılışa katılmama kararı aldı.

Dernekten yapılan açıklamada, "10 Ekim Ankara Katliam Anıtı’nın açılışını ailelerimiz, derneğimiz ve duyarlı kamuoyu ile beraber 9 Ekim 2024 saat 10:04’te yapacağımızın çağrısını yapmıştık. Gelinen aşamada Ankara Büyükşehir Belediyesi ve CHP Ankara İl Örgütü’nün, açılışa saatler kala derneğimizi, 10 Ekim Ailemizi ve bizimle birlikte dokuz yıldır mücadele eden emek ve demokrasi güçlerini yok sayarak, günlerdir emek vererek hazırladığımız programımızı iptal ettiğini ve kendi programının uygulanarak bizim misafir olarak açılışa davet ettiklerini öğrenmiş bulunmaktayız. Yapılan bu dayatmayı kabul etmiyoruz ve 9 Ekim’de gerçekleşecek açılışa katılmayacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz. 10 Ekim’in hafızasını, öznelerini yok sayan hiçbir etkinlik bizi temsil etmemektedir. 10 Ekim Ailesi olarak 10 Ekim günü saat 10:04’te 9. yıl anmasında Ankara Garı önünde anmamızı gerçekleştireceğiz. Bütün emek ve demokrasi güçlerini anmamıza çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Derneğin kararının ardından anıtın heykeltraşı Metin Yurdanur da “10 Ekim ailelerinin razı olmadığı bir ortamda olmam mümkün değil” diyerek açılışa katılmama kararı aldı.

Birileri Türkiye'yi kışkırtmaya geldi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel yıllardır beklenen bir anıtın açılışını yapmak üzere bir araya geldiklerini ifade ederek “O gün kaybettiklerimizin hepsi buraya demokrasi, barış, kardeşlik demeye geldi. Birileri de buraya Türkiye’yi karıştırmaya geldi; iktidar seçimi tek başına kazanamamış, bir ara dönem yaşanıyor. Ne kadar terör örgütü varsa hepsi harekete geçirildi” dedi.

Bu katliam aydınlığında Türkiye’de çok şey aydınlanacak

Özel, “Bu katliam aydınlandığında Türkiye’de çok şey aydınlanacak ve bir dönem değişmeden bu katliam aydınlanmayacak” ifadelerini kullanırken “Kim yaptırdı, sonuçlarından kim istifa etti, Türkiye’deki tüm terör örgütlerini bir anda kim harekete geçirdi; dönüp bakmak lazım. Bir gün bakacağız” dedi.

Özel, Anıtın açılışı konusunda bin türlü mekanizmanın devreye girdiğini ve açılışın engellendiğini de söyledi.

Açılışa katılacağı duyurulan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan da programının iptal etti.

(Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem