AFAD açıkladı: Türkiye'nin deprem riski en az olan şehirleri hangileri?

Kısa Dalga - Deprem bölgesi olan Türkiye, arka arkaya yaşanan depremler ve beklenen büyük İstanbul (Marmara) depreminin gölgesinde yaşıyor.

Türkiye, depremler açısından riskli çünkü birden fazla aktif fay hattı üzerinde yer alıyor.
Bunun en önemli nedenlerinden biri tektonik konum. Türkiye, Anadolu Levhası üzerinde bulunuyor ve bu levha, kuzeyde Avrasya Levhası, güneyde Afrika ve Arap Levhaları ile etkileşimde.

Bu levhalar arasındaki hareket, Kuzey Anadolu Fayı, Doğu Anadolu Fayı ve Ege Bölgesi'ndeki graben sistemleri gibi aktif fay hatlarını oluşturuyor.
Geçmişte çok sayıda büyük deprem yaşaması da Türkiye’nin, sismik açıdan aktif olduğunu gösteriyor.
Büyük şehirlerin fay hatlarına yakın olması, riski artıran bir faktör olurken eski ve dayanıksız yapı stoku da tehlike yaratıyor.

Bütün bu nedenlerle hangi şehirlerin diğerlerine göre daha azdeprem riski taşıdığı merak edilen konuların başında geliyor.
Yeni Şafak'ın haberine göre, AFAD “aktif fay hatlarından uzaklık, jeolojik yapı ve sismik aktivite düşüklüğü, coğrafi konum” gibi nedenlerle deprem riski en az olan şehirleri belirledi. Buna göre deprem riski en az olan şehirler bölgelerine göre şöyle:

İç Anadolu Bölgesi:
Aksaray
Ankara
Karaman
Kırıkkale
Kırşehir
Konya
Nevşehir
Niğde
Yozgat

Marmara Bölgesi:
Edirne
Kırklareli

Akdeniz Bölgesi:
Antalya
Karadeniz Bölgesi:
Artvin
Bartın
Giresun
Kastamonu
Rize
Samsun
Sinop
Trabzon
Zonguldak

Doğu Anadolu Bölgesi:
(Listede bu bölgeden şehir yok)
Güneydoğu Anadolu Bölgesi:
Mardin
Siirt

Bu şehirlerde yaşayanların toplam nüfusu, Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 24'ünü oluşturuyor. Buna göre Türkiye'de nüfusun yüzde 76'sı deprem açısından daha riskli yerlerde yaşıyor.