Anket: Vatandaş, Bahçeli'nin çıkışlarına destek veriyor mu?
Kısa Dalga - İstanbul Ekonomi Araştırma, 1-6 Kasım tarihlerinde 26 ilde 1866 kişiyle yaptığı araştırmanın sonuçlarını yayımladı. Araştırmaya katılanlara “kendilerini etnik olarak nasıl tanımladıkları” da soruldu.
Gazeteci Murat Yetkin, araştırmanın detaylarını Yetkin Report’taki yazısında aktardı.
‘Kendisini Kürt veya Zaza olarak tanımlayan yüzde 17’
Murat Yetkin, şunları kaydetti:
“Ortaya ilginç bir tablo çıkmış. Yüzde 77 kendisini Türk olarak tanımlamış. Kürt veya Zaza olarak tanımlayan yüzde 17.
İstanbul Araştırma yöneticisi Can Selçuki’den rica ettim, ayrıntısını da gönderdi.
Yüzde 15,1 kendisini Kürt olarak tanımlamış; yüzde 1,7 de Zaza.
Yüzde 6 diğer etnik kökenden olduğunu söylemiş.
Türk, Kürt ve Zaza’dan sonra en fazla etnik köken beyanı Çerkes; binde 52. Onu Arap olduğu beyanı izlemiş; her bin Türk vatandaşından 40’ı.
Diğer bütün etnik köken beyanı, Boşnak’tan Laz’a, Gürcü’den Arnavut’a dek daha az; toplamı yüzde 4’ü biraz geçiyor.
Bu sonuçlara göre, 2024’te Türkiye’de yaşayan yaklaşık 86 milyon Türk vatandaşının 66 milyonu kendisini Türk, 13 milyonu Kürt, 1,5 milyonu Zaza, 450 bini Çerkes, 350 bini Arap olarak tanımlıyor. Diğer beyanlar daha az çıkmış.
Bu görünüm gerçeği ne kadar yansıtıyor? Araştırma yöneticisi Selçuki, seçtikleri 26 il, Türkiye’de kullanılan, Avrupa Birliği’nin de kullandığı “İstatistik Bölge Birimleri Sınıflandırması” içinde olduğunu söylüyor.”
Öcalan’ın Meclis’te konuşma önerisine destek yüzde 10
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, Meclis açılışında DEM Parti milletvekillerinin ellerini sıkması ve sonraki süreçte PKK lideri Abdullah Öcalan’a yaptığı çağrının ardından yeni bir sürecin başlayacağı tartışmaları devam ediyor.
Yekin, vatandaşların yeni süreç ihtimaline dair ne düşündüklerini şöyle aktardı:
“Araştırmaya göre, Bahçeli’nin PKK lideri Abdullah Öcalan’ın gelip TBMM’de, DEM Parti grubunda konuşması önerisinin Türkiye genelinde yüzde 10 destek bulduğu ve sonrasındaki gelişme ve tartışmaların hem MHP hem de CHP’ye oy kaybettirdiğini daha önce yayınlamıştık.
Şimdi ayrıntılarına geliyoruz.
MHP’lilerin yüzde 35’i Bahçeli’nin açıklamalarını açıkça desteklemediğini söylemiş. Bir yüzde 9 da görüş bildirmek istememiş; toplamı yüzde 44. DEM’de desteklemeyenlerin oranı ise yüzde 49; buna karşın yüzde 41 desteklemiş.
Etnik yönden, Kürt ve Zazaların yüzde 37’si Bahçeli’ye destek verirken, Türklerde destek oranı yüzde 19’a düşüyor. Kürt ve Zazaların yüzde 90’ı Bahçeli’nin açıklamalarından haberdar iken, DEM Partililerin yüzde 40’ı DEM Eş Başkanı Tülay Hatimoğulları’nın söylediklerinden habersiz.”
Araştırmada Kürt sorununun varlığına dair de sorular yöneltildi. Murat Yetkin, araştırmadan çıkan sonuçları şöyle aktardı:
“Peki, Kürt sorunu var mı? Bahçeli ‘yoktur’ diyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da öyle: ‘terör sorunu vardır’ diyor; PKK’yı işaret ederek.
Araştırmada sorular deneklerin yüzde 68’i ise ‘Türkiye’de bir Kürt sorunu olduğunu düşünüyorum’ yanıtı vermiş. Yüzde 22’si ‘yoktur’ demiş; AK Partide yüzde 75, CHP’de yüzde 61.
Ancak sorunun nasıl tanımlandığı da dikkat çekici.
Kürt sorunu nasıl çözülürün yanıtında ‘silah’ ağırlık kazanıyor
Birden fazla yanıtın kabul edildiği ‘Kürt sorunu nasıl çözülür?’ sorusuna verilen yanıtlarda son sırayı yüzde 26 ile ‘Kürtçenin ikinci resmi, dil olarak tanınması’ alırken ilk sırayı yüzde 91 ile ‘PKK’nın faaliyetlerinin sonlanması’ almış.
Peki, “PKK’ faaliyetinin sonlanması” nasıl olacak? O soruya verilen yanıtlarda ilk sırada yüzde 48 ile “TSK’nın PKK’yı askeri olarak ortadan kaldırması” var. İkinci sırada, yüzde 39 ile “PKK’nın koşulsuz silah bırakması”, son sıradaysa yüzde 13 ile “PKK’nın müzakereler sonucu silah bırakması”.
DEM Partililerin neredeyse üçte biri (yüzde 31) ikinci şıkkı seçmiş: “PKK koşulsuz silah bıraksın”. Bu “Kürt sorunu nasıl çözülür?” sorununa DEM Partililerin ilk sırada (yüzde 92) verdiği PKK faaliyetinin sona ermesi” yanıtında da görülüyor.
Ortak nokta, yöntemden bağımsız olarak PKK’nın silahlı mücadeleye son vermesi olarak ortaya çıkmış.
İstanbul Ekonomi Araştırma bulguları TBMM’deki tartışmalar dışında “arka sokaklarda neler olduğuna” dair bir fikir veriyor."
(Haber Merkezi)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.