Astsubay-imam ilişkisi iddiasında 3 asker memurluktan çıkarıldı

Astsubay-imam ilişkisi iddiasında 3 asker memurluktan çıkarıldı
Van'da imamı gasp etmekle suçlanan kadın astsubay ve iki askeri personel hakkındaki disiplin soruşturmasında üç asker de devlet memurluğundan çıkarıldı.

Kısa Dalga - Van’ın Gevaş ilçesinde görev yapan kadın astsubay G.K’nin, imam İ.S’yi darp ettirerek gasp ettiğine dair iddialar üzerine başlatılan soruşturmada yeni bir gelişme yaşandı.

Gazete Duvar'ın haberine göre; Van İl Jandarma Komutanlığı’nın üç asker hakkında başlattığı disiplin soruşturması tamamlandı. Buna göre Jandarma Astsubay Üst Çavuş G.K. ve emri altındaki Uzman Çavuş O.E. ile Uzman Onbaşı Ö.K, devlet memurluğundan çıkarıldı.

Van İl Jandarma Komutanlığı tarafından, 2 Eylül 2024 tarihinde hazırlanan ‘Disiplin Soruşturma Raporu’nda, “Yapılan araştırmalar sonucunda olay faillerinin Van İl Jandarma Komutanlığı Gevaş İlçe Jandarma Komutanlığı emrinde görev yapan Jandarma Astsubay Üst Çavuş G.K, Jandarma Uzman Çavuş O.E. ve Jandarma Uzman Onbaşı Ö.K. isimli personel olduğu anlaşılmıştır” denildi.

Hazırlanan raporda, kadın astsubay G.K, askeri personeller O.E. ile Ö.K. ve sivil T.Ş’nin kollukta, savcılıkta ve mahkemede verdikleri ifadelerin büyük bir kısmının birbirinden farklı ve çelişkili olduğuna yer verildi.

"Yüz kızartıcı ve utanç verici hareketler"

Raporda, G.K, O.E. ve Ö.K’nin fikir ve eylem birliği içerinde hareket ederek imam İ.S’nin parasını ve eşyalarını tehdit ile cebir kullanarak yağmaladıklarının ve bu eylemleri tasarlayarak yaptıklarının anlaşıldığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi: “Her ne kadar Jandarma Astsubay Üst Çavuş G.K, Jandarma Uzman Çavuş O.E. ve Jandarma Uzman Onbaşı Ö.K. tarafından söz konusu suçlama kabul edilmemiş olsa da gerek beyanların birbirinden farklı ve çeşitli oluşu gerekse de dosyadaki aleyhlerine somut deliller gözetildiğinde, personelin beyanlarının suçtan kurtulmak amacıyla verildiği anlaşılarak bu beyanlara itibar edilmemiştir.”

Van İl Jandarma Komutanlığı, yürüttüğü disiplin soruşturması neticesinde hazırladığı raporda, kadın astsubay G.K. ve emri altındaki askeri personeller O.E. ve Ö.K’nin ‘Memurluk sıfatı ile bağdaşmayacak nitelik ve derece yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmak’ hükmü uyarında ‘devlet memurluğundan çıkarma’ cezası kanaatine varıldığını belirtti.

Öte yandan, astsubay G.K. ve uzman çavuş O.E’nin görev yaptıkları süre boyunca birçok kez başarı belgesi ve takdir belgesi aldıkları da ortaya çıktı.

Astsubay G.K’ye 2017 ve 2024 tarihleri arasında, ‘başarılı çalışması’ nedeniyle 23 kez takdir ve 3 kez başarı belgesi verildi. Belgeleri verenler arasında, kaymakamlar, il ve ilçe jandarma komutanları, alay, bölük, karakol ve takım komutanları bulunuyor.

Uzman Çavuş O.E’ye ise 2020 ve 2024 yılları arasında, yine ‘başarılı çalışmaları’ nedeniyle 18 takdir ve 3 başarı belgesi verildi. Bu belgeleri de verenler arasında da yine aynı makamlar var.

Ayrıca G.K. ve O.E’ye son iki belge 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilen yerel seçimlerdeki çalışmalarından dolayı verildi. 24 Nisan 2024 tarihinde Gevaş Kaymakamı tarafından ‘Başarı Belgesi’, 30 Nisan 2024 tarihinde ise İl Jandarma Komutanı tarafından ‘Takdir Belgesi’ verildi.

İmam şikayetçi olmuştu

28 Ağustos'ta gerçekleşen olay, imam İ.S’nin jandarma karakoluna yapmış olduğu ‘darp ve gasp’ şikâyeti ile ortaya çıkmıştı. Hakkındaki iddiaları reddeden kadın astsubay G.K. ise kendisinin cinsel saldırıya maruz kaldığını ve darp edildiğini belirterek avukatı aracılığıyla suç duyurusunda bulunmuştu. Ancak, savcılık bu talebe takipsizlik kararı vermişti.

Yapılan incelemelerin ardından savcılık tarafından hazırlanan iddianamede, imam İ.S’nin mobil bankacılık uygulamasından, sivil T.Ş’nin kullanımındaki hesaba iki parça halinde 55 bin 530 TL aktarıldığı belirtilmişti. Ayrıca savcılık, suça karışan askeri personellerin ‘nitelikli yağma’ suçundan cezalandırılmasını talep etmişti. (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem