AYM, döviz bozdurana bedava hizmet veren avukata cezayı haklı buldu
Kısa Dalga - Anayasa Mahkemesi, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 2016'daki "döviz bozdurun" çağrısı ile döviz bozduranlardan para almayan avukata verilen uyarı cezasının haklı olduğunu söyledi.
AKP'nin çağrısının ardından mesaj paylaştı
Avukat Ayşe Rabia Yüreklitürk, 2016'da AKP hükümetinin 'dolar bozdurun' çağrısının ardından paylaştığı sosyal medya mesajında hukuk bürosu olarak 5 bin dolar bozdurup dekontunu getirenlerden vekalet ücreti almayacaklarını, yabancı kişilerin işlemlerini ise döviz ile değil TL üzerinden yapacaklarını açıkladı.
Baro ceza verdi
Bunun üstüne İzmir Barosu Disiplin Kurulu, avukatların reklam, tanıtım yapmasının yasak olduğunu hatırlatarak, Yüreklitürk'ün ücretsiz avukatlık hizmeti vereceğini beyan etmesinin avukatlık kurallarıyla bağdaşmayacağına hükmetti ve kınama cezası verdi.
Daha sonra Türkiye Barolar Birliği (TBB) Disiplin Kurulu kınama cezasını uyarı cezasına çevirdi.
AYM karar verdi
Ankara 8. İdare Mahkemesi'nin de disiplin cezasını haklı bulması ve istinaf yolunun kapanması üstüne Avukat Ayşe Rabia Yüreklitürk, 2021'de AYM'ye başvurdu.
Avukat Ayşe Rabia Yüreklitürk'ün dosyasını inceleyen AYM, Yüreklitürk'ün ifade özgürlüğünün ihlal edilmediğine karar verdi.
AYM'nin kararında şu satırlar yer aldı:
"Somut olayda başvurucu, hem kendi adına hem de hukuk bürosunun adına dolar bozduran kişilere ücretsiz avukatlık hizmeti sunacağını vadetmiştir. Başvurucu ilave olarak yabancı müvekkillerinden de TL üzerinden ücret alacaklarını bildirmiştir.
Başvurucunun döviz yerine Türk lirası kullanılması çağrısında bulunan Hükûmet politikalarını desteklemesi hukuk düzeni içinde elbette meşrudur. Bununla birlikte söz konusu destek başvurucunun uyma yükümlülüğü bulunan kuralları ihlal etmesini de meşru hâle getirmez. Nitekim başvurucunun sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda kullandığı ifadeleri ticari bir amaçla potansiyel müvekkillere ulaşma gayesi güden ve bir nevi kampanya içeren sözler olarak nitelendirmek mümkündür. İzmir Barosu ve Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulları ile İdare Mahkemesi, mesleğin özel statüsüne vurgu yaparak avukatların yargının kurucu unsuru olduklarını belirttikten sonra başvurucunun ücretsiz avukatlık hizmeti sunacağını beyan etmesinin mesleki kurallarla bağdaşmadığını, avukatlar arasında haksız rekabet oluşturarak reklam yasağına aykırılık oluşturduğu sonucuna ulaşmış ve en hafif disiplin cezası olan uyarma disiplin cezasını vermiştir."
Hak ihlali yok
AYM, kararında ifade özgürlüğünün ihlal edilmediğini belirterek, kararında ayrıca şunları kaydetti:
"Yukarıdaki değerlendirmelerin tamamı, yargı mercilerinin farklı çıkarları dengelerken sahip oldukları takdir payları ve mahkemelerin somut olayda yarışan değerler arasında adil bir denge kurulması yönünden ilgili ve yeterli bir gerekçe ortaya koyduklarını göstermektedir. Başvurucunun ifade özgürlüğüne yapılan müdahalenin zorunlu sosyal bir ihtiyacı karşıladığı ve orantılı olduğu anlaşıldığından demokratik toplum düzeninin
gereklerine aykırı olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Açıklanan gerekçelerle Anayasa'nın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edilmediğine karar verilmesi gerekir." (Haber Merkezi)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.