Bahçeli'nin tokalaşmasından yeni sürece giden yol: Neler oldu?
Kısa Dalga- İmralı Cezaevi'nde tutulan Abdullah Öcalan'ın DEM Partililerle yaptığı görüşmeden sonra yapılan açıklamada "pozitif adım atmaya ve çağrıyı yapmaya hazır olduğunu" belirtmesi yeni bir çözüm sürecinin başladığı yorumlarına neden oldu.
Öcalan'ın açıklaması ile başlyaan bu yeni dönemin hazırlık süreci ise 1 Ekim 2024’te TBMM’nin yeni yasama yılı açılışında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin DEM Parti yöneticileriyle el sıkışması ile başlamıştı. Sadece bu tokalaşma dahi Türkiye siyasetinde yeni bir dönemin başlangıcı olarak yorumlanırken Bahçeli’nin bu jesti, Kürt sorununa yönelik çözüm arayışlarının önünü açtı, süreçte dikkat çeken gelişmeler yaşandı.
Bahçeli: “Uzattığım el Türkiye partisi olma teklifidir”
8 Ekim’de Bahçeli, partisinin grup toplantısında DEM Parti’ye, "Türkiye partisi olun, teröre cephe alın, bin yıllık kardeşliğimizde kenetlenin" çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu çağrıyı destekleyerek, “Uzanan bu elin değerinin anlaşılmasını ümit ediyoruz” dedi.
CHP lideri Özgür Özel’den demokratik çözüm vurgusu
15 Ekim’de CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kürt sorununun çözümüyle ilgili yaptığı açıklamada, “Devlet Bey yıllarca kapatılsın dediği DEM’in elini sıktı. Doğru olan budur. Biz de eller birleşsin, analarımızın gözyaşı dinsin diye Kürt illerine gideceğiz” ifadelerini kullandı.
Bahçeli’den Öcalan’a çağrı
22 Ekim’de Bahçeli, Abdullah Öcalan’a çağrıda bulunarak, “Tecrit kalkarsa Meclis’te konuşup terörün bittiğini ve örgütün lağvedildiğini ilan etmelidir” dedi. Ancak bu çağrının yankıları devam ederken, 23 Ekim’de TUSAŞ tesislerine yönelik PKK’nın üstlendiği saldırıda 5 kişi hayatını kaybetti, 22 kişi yaralandı.
Ömer Öcalan'ın İmralı ziyareti
DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, Abdullah Öcalan ile görüşmek üzere Adalet Bakanlığı’na resmi başvuruda bulundu. Ömer Öcalan, İmralı’da yapılan görüşmede Öcalan’ın, “Koşullar oluşursa bu süreci çatışma ve şiddet zemininden hukuki ve siyasi zemine çekecek teorik ve pratik güce sahibim” mesajını kamuoyuna iletti. Bu açıklama, çözüm sürecine yönelik umutları artırırken, süreçle ilgili tartışmaların alevlenmesine yol açtı.
DEM Parti’den İmralı başvurusu
26 Kasım’da DEM Parti eş genel başkanları, Abdullah Öcalan ile görüşmek için Adalet Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlık, başvurunun değerlendirildiğini ve uygun bir gün belirlenmesi için çalışıldığını duyurdu.
Özgür Özel: “Sorun tek bir kişinin meselesi değil”
Özel, Bahçeli’nin Öcalan’a yönelik çağrısına dair Diyarbakır’da yaptığı açıklamada, “Kürtlerin yaşadığı sorunlar bir kişinin Meclis’te konuşmasıyla değil, tüm temsilcilerin demokratik siyasette buluşmasıyla çözülür” dedi.
Bahçeli: “DEM’in İmralı görüşmesi hayırlı olabilir”
21 Aralık’ta Bahçeli, DEM Parti’nin İmralı ziyareti talebine ilişkin olarak, “Bu görüşmeler bizi memnun eder. Türkiye’de yaşayan herkes için hayırlara vesile olabilir” dedi.
Süreç, siyasi jestlerin yanı sıra demokratik çözüm arayışlarının öne çıktığı bir dönem olarak dikkat çekti. TUSAŞ saldırısı gibi olaylar, sürecin ne kadar zorlu olabileceğini gözler önüne serdi ancak
Öcalan'ın 28 Aralık'ta (dün) İmralı'da DEM Partili Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan ile yaptığı görüşmeden sonra yaptığı açıklama yeni bir sürecin başladığı yorumlarına neden oldu.
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.